«Φρένο» στα επιτόκια των νέων δανείων βάζουν οι τράπεζες

Διευρυμένο χάσμα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων
13 Ιανουαρίου, 2023
Ακριβαίνουν τα επιχειρηματικά δάνεια – Παράθυρο φθηνού δανεισμού το Ταμείο Ανάκαμψης
13 Ιανουαρίου, 2023
Δείτε τα όλα

«Φρένο» στα επιτόκια των νέων δανείων βάζουν οι τράπεζες

13/01/2023

Πτωτικά κινούνται τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων, σε αντίθεση με τα υφιστάμενα δάνεια όπου το κυμαινόμενο επιτόκιο “ακολουθεί” την άνοδο του Euribor κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τις χορηγήσεις Νοεμβρίου, στα νέα στεγαστικά δάνεια το κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 37 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, καταλήγοντας στο 3,63% σε μεσοσταθμική βάση. Αντιθέτως, στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια άνω των πέντε ετών, το κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης στο 3,41%, παραμένοντας πάντως χαμηλότερα από τα νέα δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία της ΤτΕ δεν περιλαμβάνουν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης στις 15 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο λόγος που οι τράπεζες συγκρατούν τις αυξήσεις των επιτοκίων στα νέα δάνεια, ιδίως τα στεγαστικά, είναι η προσπάθειά τους να προλάβουν μια κάθετη πτώση στη ζήτηση.

Πηγές του κλάδου παραδέχονται, ωστόσο, στο Capital.gr ότι παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια πτώση στη ζήτηση νέων δανείων, ιδίως στεγαστικών, εν μέσω του δυσμενούς μακροοικονομικού κλίματος που εντείνεται λόγω του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους διαβίωσης στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι πιέσεις της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να δείξουν το “κοινωνικό” τους πρόσωπο εν μέσω των τρεχουσών συνθηκών που συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών προκειμένου να αποτραπεί νέο κύμα κόκκινων δανείων. Μεταξύ των υπόλοιπων πρωτοβουλιών που έχουν ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών από τις τραπεζικές διοικήσεις είναι και η μείωση του περιθωρίου κέρδους (spread) των τραπεζών από τις νέες χορηγήσεις.

Πράγματι, το “φρένο” στα επιτόκια νέων δανείων αποτυπώνεται και στη σταθεροποίηση του επιτοκιακού περιθωρίου, της διαφοράς δηλαδή μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, το οποίο στα νέα δάνεια αυξήθηκε από 4,81% σε 4,83%, ενώ στα υφιστάμενα δάνεια αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 4,53% από 4,23% τον Οκτώβριο.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που διαμορφώνεται στην καταναλωτική πίστη και. Στα νέα καταναλωτικά δάνεια (με καθορισμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο), το μέσο επιτόκιο υποχώρησε κατά 30 μονάδες βάσης στο 11,07% από 11,37% τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως, τα υφιστάμενα καταναλωτικά δάνεια με διάρκεια άνω των πέντε ετών ακρίβυναν, με το μέσο επιτόκιο να ανέρχεται σε 6,94% από 6,80% τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι το περιθώριο κέρδους των τραπεζών ανερχόταν μέχρι πρότινος στη στεγαστική πίστη στο 3 – 3,5% περίπου, με τις τράπεζες να απορροφούν μέρος της αύξησης του Euribor που -σύμφωνα με τα στοιχεία της 31.12.22- ανερχόταν στο 2,132%. Το αποτέλεσμα είναι το spread να διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 2,5% σε μια προσπάθεια των τραπεζών να αποτρέψουν το τελικό -κυμαινόμενο- επιτόκιο των δανείων που εκταμιεύονται αυτή την περίοδο να σκαρφαλώσει στο 5%.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας, υψηλή ζήτηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για μετατροπή των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια, τα οποία χορηγούνται με επιτόκια σε επίπεδα της τάξης ή ελαφρώς από 4%.

Πηγή: capital.gr