Έτοιμα τα τέσσερα πρώτα προγράμματα του αναπτυξιακού

Αυξημένn η χρnματοδότησn για την προώθηση της καινοτομίας
9 Σεπτεμβρίου, 2016
Τροχάδην στα υπουργεία για το νέο ΕΣΠΑ
9 Σεπτεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Έτοιμα τα τέσσερα πρώτα προγράμματα του αναπτυξιακού

[:el]9/9/2016

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα δοθούν σε διαβούλευση τα τέσσερα πρώτα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως ανακοίνωσε σαι Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και έχει πλέον προοπτικές ανάκαμψης για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ανακοίνωσε, επίσης ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί σαι Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο υπουργός προαvήννειλε την «ενεργοποίηση» του αναπτυξιακού νόμου στις 20 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της διαβούλευσης των τεσσάρων από τα οκτώ προγράμματα, τα οποία χαρακαίρισε και πιο σημαντικά. Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε ότι στα τέλη του Σεπτέμβρη ή την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση στα τέσσερα μεγάλα προγράμματα του αναπτυξιακού. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ήδη έχουν εκδοθεί όλες οι κανονιστικές αποφάσεις που χρειάζονταν μέχρι σήμερα (σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής, ορισμός διακριτών κατηγοριών επεvδυτικών σχεδίων κ.ο.κ.) και απομένουν κάποιες συμπληρωματικές, οι οποίες θα βγουν μαζί με τα προγράμματα στα οποία και θα αναφέρονται.

Αναφερόμενος δε στις παλαιότερες επενδύσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης και δεν έχουν πληρωθεί, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να κλείνουν και να εκταμιεύονται χρήματα για περίπου 100 επενδύσεις τον μήνα κατ’ ελάχιστον. Υπενθύμισε ότι οι ανολοκλήρωτες επενδύσεις είναι περίπου 2.000.

 

«Στροφή» το δεύτερο εξάμηνο

Παράλληλα, ο κ. Στάθάκης αντέκρουσε τις αιτιάσεις του ερωτώντος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου περί «κατάρρευσης» της ελληνικής οικονομίας, αντιτείνοντας ότι πλέον υπάρχει σταθεροποίηση με προοπτική ανάκαμψης. Σημείωσε ότι η ύφεση είναι σε ετήσια βάση -0,9% λόγω του βάρους του τέλους του 2015 και των αρχών του 2016, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση αλλάζει μετά το β’ τρίμηνο του 2016, που έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,2%. «Το β’ τρίμηνο είναι το πρώτο τρίμηνο που έχει θετικό πρόσημο σε σχέση με το προηγούμενο. Εάν προσθέσουμε σ’ αυτό τη βεβαιότητα ότι και το γ’ τρίμηνο, αυτό του καλοκαιριού, θα έχει θετικό πρόσημο, ενισχύεται η κεντρική ιδέα ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι το σημείο στροφής από τη στασιμότητα στην ανάκαμψη» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τρίτο τρίμηνο ανάπτυξης. «Όπως ξέρετε, τα τρία διαδοχικά τρίμηνα με θετικό πρόσημο θεωρούνται από τους οικονομολόγους μονιμότερο στοιχείο για ανάκαμψη της οικονομίας» είπε και σημείωσε ότι «δικαιώνεται η διατύπωση ότι από Ιούνιο σε Ιούνιο η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί σε δωδεκάμηνη βάση με 2, 7%».

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε επίσης δύο ακόμη πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. Η πρώτη, που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, αφορά την αυτοαδειοδότηση των επιχειρήσεων σε τέσσερις μεγάλους κλάδους της οικονομίας. «Η επιχείρηση θα μπορεί να αυτοαδειοδοτείται και απλώς να γνωστοποιεί τη λειτουργία της. Αυτό αφορά και τον τουρισμό και την εστίαση και μεγάλους τομείς της ελληνικής οικονομίας» είπε και υπογράμμισε ότι ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων στη λειτουργία της επιχείρησης. «Άρα μηδενίζεται ο χρόνος, ο οποίος για γραφειοκρατικούς λόγους καθυστερούσε, προκειμένου να ανοίξει μια επιχείρηση σε αυτούς τους τέσσερις τομείς που προχωρούν στην αυτοαδειοδότηση. Η δεύτερη πρωτοβουλία θα αφορά το θεσμό της “Μίας στάσης” για το σύνολο των επιχειρήσεων, που θα συγκροτηθεί σε περιφερειακό και επιμελητηριακό επίπεδο. Θα έρθει μέσα στον Οκτώβρη με την επιμελητηριακή νομοθεσία: και μια πληθώρα άλλων μέτρων, τα οποία αποβλέπουν στη ριζική απλοποίηση της έναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων και στην προσπάθεια να στηριχθεί άμεσα και αποτελεσματικά η νέα  επιχειρηματικότητα και ο επενδυτικός κύκλος, στον οποίο όλοι φιλοδοξούμε ότι μπαίνει η οικονομία».

 

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]