ΕΣΠΑ: Ανησυχία και φήμες.

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις.
27 Μαρτίου, 2015
Μετά το Πάσχα διαθέσιμη στο TaxisNet η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
27 Μαρτίου, 2015
Δείτε τα όλα

ΕΣΠΑ: Ανησυχία και φήμες.

27/3/2015

Επανέρχονται και ανακυκλώνονται τα σενάρια για «πάγωμα», καθυστέρηση, ακόμα και ακύρωση του ΕΣΠΑ. Είναι σίγουρο ότι η αργοπορία έχει προκαλέσει αναστάτωσηκαι η έλλειψη νέων έχει φέρει την ανησυχία στις επιχειρήσεις που προσμένουν τις ευεργετικές πρόνοιες της Νέας Προγραμματική περιόδου.

Δημοσιεύματα και αυτή την εβδομάδα κινήθηκαν σε όλο το εύρος της αμφισβήτησης, από την πρόβλεψη πολύμηνης καθυστέρησης έως την σύνδεση του ΕΣΠΑ με τα Δημοσιονομικά δεδομένα και τη ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε άρθρο της Box mind, ακριβώς πριν τις εκλογές γράφαμε τα εξής:

«Η εκλογική διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει τις διαδικασίες, αλλά μόνο να τις αναβάλει προσωρινά μπορεί. Την εκλογική αναμέτρηση θα ακολουθήσει ένα διάστημα στο οποίο η νέα Διοίκηση που θα προκύψει θα χρειαστεί να εγκλιματιστεί, να ενημερωθεί για τα δεδομένα και να σχεδιάσει την πολιτική της.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου όμως, όποια κι αν είναι η νέα Κυβέρνηση θα επιδιώξει το κατά το δυνατό συντομότερο άνοιγμα των Προγραμμάτων, με στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων που εξασφαλίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Η καθυστέρηση ήταν λοιπόν αναμενόμενη και εύκολα προβλέψιμη, μετά τις αλλαγές προσώπων και δομών στον κρατικό μηχανισμό που, όπως είναι λογικό, χρειάζονται χρόνο για να έχουν πλήρη, λεπτομερή εικόνα της κατάστασης.

Η άποψή μας δεν έχει αλλάξει, η θέση μας παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή είναι θέμα χρόνου πλέον η έναρξη των προγραμμάτων και αυτός ο χρόνος υπολογίζεται σε λίγες εβδομάδες μάλλον, παρά σε πολλούς μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση των δημοσιευμάτων, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι «δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να ακυρώσει όλες τις διαδικασίες της νέας προγραμματικής περιόδου. Αντίθετα, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα όλες τις απαιτούμενες δράσεις».

Καλείται δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει το δευτερογενές δίκαιο που απαιτείται για την εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ (τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις – ΚΥΑ), ώστε το εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου να γίνει αποτελεσματικό και πλήρως λειτουργικό.

Επίσης, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι για τα προγράμματα (κάτω των 50 εκατ. ευρώ) η αρμοδιότητα ανήκει στα κράτη-μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι η επιλογή τους συνάδει με τις αρχές των προγραμματικών κειμένων.

Τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκης, με εγκύκλιό του έχει ζητήσει από τους φορείς να υποβάλλουν (το αργότερο ως 27 Μαρτίου) τον προγραμματισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο πλαίσιο του ΜΠΔΣ 2016 – 2019, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης των προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η θέση της Box mind παραμένει αμετάβλητη: Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν όφελος από το άνοιγμα των προγραμμάτων. Η χρηματοδότηση που αυτά θα προσφέρουν είναι ζωτική για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου, θεωρείται σίγουρο ότι θα ξεκινήσουν σύντομα.

Αναμένουμε τα νέα προγράμματα και προετοιμαζόμαστε εγκαίρως για αυτά.