Έρχεται ρεκόρ εκταμιεύσεων για επιχειρηματικά δάνεια – Οι λόγοι

Σε λειτουργία η πλατφόρμα επενδυτικών προτάσεων για χρηματοδότηση μέσω «Ελλάδα 2.0»
13 Μαΐου, 2022
Πάλι κόκκινο, ένα στα τρία δάνεια που ρυθμίστηκε πριν από 18 μήνες
13 Μαΐου, 2022
Δείτε τα όλα

Έρχεται ρεκόρ εκταμιεύσεων για επιχειρηματικά δάνεια – Οι λόγοι

13/05/2022

Τα πρόσφατα deals Motor Oil-Ελλάκτωρ  και Cosmos Aluminium-ΕΤΕΜ αποτελούν δύο παραδείγματα από τις μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ελληνική αγορά, κυρίως στους κλάδους των υποδομών, ενέργειας και μεταφορών, όπου οι τράπεζες καλούνται να παίξουν τον ρόλο των συμβούλων και του χρηματοδότη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Οι επαφές τραπεζιτών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πυκνώνουν καθώς κυοφορούνται deals, ενώ οι συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς αυξάνουν τις ανάγκες για χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις. Πρόκειται για μεγάλα και μακροχρόνια επενδυτικά σχέδια, τα οποία δεν επηρεάζονται από την αβεβαιότητα του πολέμου. Απαιτούν αρκετούς μήνες συζήτησης και ωρίμανσης, μέχρι να κλείσουν οι συμφωνίες και να προκύψουν οι ανάγκες χρηματοδότησης και, τελικά, οι εκταμιεύσεις.

Ο πληθωρισμός λειτουργεί ως καταλύτης, διότι αυξάνει τα κόστη και τις ανάγκες δανεισμού και αναχρηματοδότησης, ενώ μειώνει το πραγματικό κόστος δανεισμού. Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει τις ανάγκες δανεισμού σε όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως στον κλάδο της ενέργειας, των κατασκευών και των μεταφορών.

Δάνεια 1 δισ., εκταμιεύσεις 250 εκατ. μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Παράλληλα, δρομολογούνται ήδη μεγάλες επενδύσεις, κυρίως στις υποδομές και την ενέργεια (ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, κλπ), με το Ταμείο Ανάκαμψης να λειτουργεί ενισχυτικά. Μόνο οι δανειακές συμβάσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμώνται φέτος ότι θα κυμανθούν μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, με τις εκταμιεύσεις μέχρι το τέλος του έτους να ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ (λόγω της περιόδου ωρίμανσης, σύμβασης, επένδυσης και εκταμίευσης, όπως ισχύει στα μεγάλα δάνεια).

Μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια 6,5-8,5 δισ.

Έτσι, μέχρι το τέλος το 2022, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα δάνεια (καθαρή πιστωτική επέκταση) προς μεγάλες επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 8,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, ύστερα από το 2020. Εκείνη τη χρονιά, τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια είχαν ανέλθει κοντά στα 5 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 χαμηλότερα στα 4,1 δισ.

Τα νέα στοιχεία της ΤτΕ

Τα εμπλουτισμένα στοιχεία για τα επιχειρηματικά δάνεια που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνουν τις τάσεις που παρατηρούν οι τραπεζίτες. Μπορεί το συνολικό ποσό να είναι μικρότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ωστόσο, ο αριθμός των δανείων και οι κλάδοι που εμφανίζουν κινητικότητα αρχίζουν να διαφαίνονται.

Αυξάνεται συνεχώς το μέσο ποσό δανείου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2022 παρατηρείται μείωση της συνολικής καθαρής πιστωτικής επέκτασης, αλλά αύξηση του μέσου ποσού που εκταμιεύεται. Για παράδειγμα, το 2020 υπήρξαν 17.407 δανειακές συμβάσεις με επιχειρήσεις με το μέσο ποσό δανείου να ανέρχεται στα 574.000 ευρώ. Ο αριθμός των δανείων το 2021 έπεσε στα 12.387, αλλά το μέσο δάνειο εκτινάχθηκε στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Ποσά και αριθμός δανείων το α’ τρίμηνο

Η ίδια τάση συνεχίζεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν εκταμιεύθηκαν επιχειρηματικά δάνεια 1 δισ. ευρώ, τα οποία μοιράζονται μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το αντίστοιχο ποσό το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν 1,4 δισ., με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια 0,9 δισ. και οι μεγάλες 0,5 δισ. Όμως, το μέσο δάνειο στο α’ τρίμηνο του 2021 ήταν 330.000 ευρώ (διότι αφορούσε κυρίως μικρομεσαίες), ενώ στο α’ τρίμηνο του 2022, το μέσο δάνειο ήταν 523 δισ. ευρώ (1944 δάνεια στο α’ τρίμηνο του 2022, έναντι 4.164 δάνεια στο α’ τρίμηνο του 2021). Δηλαδή συνεχίζεται η τάση για ακόμα μεγαλύτερα δάνεια το 2022.

Στις μικρές επιχειρήσεις, οι εκταμιεύσεις το α’ τρίμηνο κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από το α’ τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκαν μεταξύ 300 και 400 εκατ., σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών.

Μεταποίηση, τουρισμός, κατασκευές, ενέργεια, μεταφορές-logistics και εμπόριο απορροφούν τα μεγαλύτερα ποσά δανείων. Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, παρατηρείται μεγάλη μείωση των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού και διπλασιασμός στις μεγάλες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται διπλασιασμός δανείων προς μικρομεσαίες των μεταφορών, αποθήκευσης και logistics.

Σημειώνεται ότι πολύ μικρές επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές με έως 9 εργαζόμενους και τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ. Μικρομεσαία επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί μέχρι 249 εργαζόμενους και έχει τζίρος έως 50 εκατ. ευρώ και ισολογισμό έως 43 εκατ. ευρώ. Οι μικρομεσαίες (μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές) αποτελούν το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Πηγή: Capital.gr