Σύμφωνα με το απόφθεγμα του Γούντυ Άλλεν, «έστω και για χρηματοοικονομικούς λόγους, το να έχεις χρήμα είναι καλύτερο από το να μην έχεις.»
Η παράταση της οικονομικής αβεβαιότητας, αναλόγως επιβαρύνει την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης. Καθώς η ρευστότητα είναι για τις επιχειρήσεις ζήτημα ζωτικής σημασίας και όχι ένα απλό ευφυολόγημα, έχει ενδιαφέρον να εξεταστούν και αναλυθούν όλα τα ενδεχόμενα της πορείας της.
Η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών για την ικανότητα των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ρευστότητας της αγοράς οφείλεται:
Τέτοια χρεόγραφα κατέθεταν ως «ενέχυρα» οι Ελληνικές τράπεζες, ώστε να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότησή τους από το Ευρωσύστημα. Παρότι η πιστοληπτική διαβάθμιση αυτών των χρεογράφων είναι χαμηλότερη από το ελάχιστο επίπεδο που απαιτεί ο κανονισμός της ΕΚΤ, υπήρχε ειδικά για την Ελλάδα εξαίρεση, ώστε να διευκολυνθεί η ρευστότητα της αγοράς. Αυτή η εξαίρεση άρθηκε και πλέον οι τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους χρηματοδότησης, έως ότου η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα, που θα αντικαταστήσει το «Μνημόνιο».
Περιορίζεται έτσι το περιθώριο περαιτέρω εκταμιεύσεων, έως του επιτρεπτού ορίου. Αυτό το όριο, αντίστοιχα, μπορεί να τεθεί από το Δ.Σ. της ΕΚΤ, ειδικά αν κριθεί ότι η παρεχόμενη ρευστότητα διοχετεύεται σε μετακύληση των ελληνικών εντόκων γραμματίων που λήγουν, ή αν γενικά κριθεί ότι μετατρέπεται σε αφερέγγυο χρέος.
Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ή διαφαίνονται στον ορίζοντα είναι τα εξής:
Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα στοιχεία των τραπεζών βρίσκονται στο 0,9% και 1,3 αντίστοιχα και αυτονοήτως, ισόποση άντληση ρευστότητας μέσω ELA μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες.
Συμπερασματικά, η αβεβαιότητα είναι πιθανό να διαρκέσει για όσο υπάρχουν ανοιχτές εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης. Ούτε ο εφησυχασμός, ούτε όμως και οι υπερβολές έχουν κάποια βάση. Οτιδήποτε άλλο εκτός από ψύχραιμη θεώρηση της κατάστασης και αναμονή ενδέχεται να οδηγήσει σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ανεπιθύμητη από τους πάντες.
Η οικονομική απραξία μπορεί να επιβαρύνει επίσης τις συνθήκες της αγοράς, η οποία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει στενότητα ρευστότητας, για όσο καιρό επιμένει η αβεβαιότητα. O ορισμός προτεραιοτήτων, η στάθμιση κινδύνων, η διαχείριση του ρίσκου και η οργάνωση των χρηματοδοτικών αναγκών είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης κάθε αναμενόμενου ή λιγότερο πιθανού προβλήματος.
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.