Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα.

Συνεχίζεται η απομόχλευση της οικονομίας σύμφωνα την Τράπεζα της Ελλάδας. Αρνητική η ροή χρηματοδότησης προς όλους τους τομείς και τον Oκτώβριο.
28 Νοεμβρίου, 2014
Επέκταση παράτασης ολοκλήρωσης ενεργών έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013.
1 Δεκεμβρίου, 2014
Δείτε τα όλα

Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα.

Έρευνα της Man Power Group, Σεπτέμβριος του 2014.

«Η έρευνα αντανακλά την αισιοδοξία των ελλήνων εργοδοτών, γεγονός που έχει μείζονα σημασία αν αναλογιστούμε ότι η συγκεκριμένη τάση ισχυροποιείται σταθερά τα τελευταία 2,5 χρόνια, ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο αρνητικών προβλέψεων από τους εργοδότες.

Την ίδια στιγμή όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις – που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας – παρουσιάζουν μικρότερο βαθμό αισιοδοξίας συγκριτικά με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό, σταδιακά, αυτός ο βαθμός αισιοδοξίας να περάσει και στις μικρότερες επιχειρήσεις, κάτι που θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό κλίμα, ενισχύοντας τις προοπτικές απασχόλησης.

Μολονότι τα αποτελέσματα είναι σαφώς θετικά, την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι η μαραθώνιος προσπάθεια της επιχειρηματικής κοινότητας να επιβιώσει εν μέσω των δραστικών μέτρων λιτότητας και των πολύ-επίπεδων εμποδίων αναφορικά με την εύρεση χρηματοδότησης αλλά και συστηματικής υποστήριξης έχει εξαντλήσει τις απαραίτητες δυνατότητες των εργοδοτών να προσελκύσουν, επιλέξουν, καλλιεργήσουν και διατηρήσουν τα ταλέντα που απαιτούνται για να ενισχυθεί η οικονομία και η ανάπτυξη.

Η αποφασιστικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως τομέα και μεγέθους να ξεπεράσουν τις μνημειώδεις προκλήσεις και να ξανά-σταθούν στα πόδια τους αποτελεί βασικό παράγοντα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, απαιτούνται ακόμη πολλά. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το πρωτοφανές ποσοστό ανεργίας το οποίο και αποτελεί μία κοινωνική απειλή εθνικής σημασίας, και να κεφαλαιοποιήσουμε την δημιουργικότητα, τις ικανότητες και τα ταλέντα του ανθρώπινου δυναμικού μας. Χρειαζόμαστε τολμηρή ηγεσία και ισχυρή συνεργασία μεταξύ όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων – μία συμμαχία όλων των δυνάμεων που μπορούν άμεσα ή έμμεσα να συμβάλουν στην διαμόρφωση ρεαλιστικών και πρακτικών λύσεων», δηλώνει η Δρ. Κουσία.

Πίνακας 1

«Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2014, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα σχέδια προσλήψεων είναι κυρίως θετικά, με τους εργοδότες σε 36 από τις 42 χώρες να αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος. Οι προβλέψεις, ωστόσο, είναι πιο ήπιες σε σχέση με τα αποτελέσματα του Γ’ Τριμήνου του 2014, με τις Προοπτικές να βελτιώνονται σε μόλις 15 από τις 42 χώρες. Ωστόσο, οι εργοδότες αναμένουν να κλείσουν τη χρονιά πιο αισιόδοξα σε σχέση με το 2013, με τις Προοπτικές να ενισχύονται σε 29 χώρες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, και να αποδυναμώνονται σε μόλις 12.

Πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται για το τέταρτο τρίμηνο στην Ινδία, την Ταϊβάν και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι πιο αδύναμες -και μόνες- αρνητικές προβλέψεις καταγράφονται στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Φινλανδία.