Τα νέα προγράμματα αφορούν σε πράσινα συγχρηματοδοτούμενα και ψηφιακής αναβάθμισης δάνεια με προϋπολογισμό 590 εκ. ευρώ
16/10/23
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι η Τράπεζα της επιχειρηματικότητας των ΜμΕ, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Γιώργος Ζαββός σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Τα τελευταία 4 χρόνια, πρόσθεσε, η HDB χορήγησε 45.288 δάνεια συνολικού ύψους 9,4 δις ευρώ, αποδεικνύοντας ότι έχει καταλυτικό ρόλο ως μηχανισμός μόχλευσης δημοσίων πόρων, καλύπτοντας τα κενά της αγοράς.
Οι τρεις άξονες στρατηγικής της HDΒ στον νέο κύκλο της ελληνικής οικονομίας είναι:
«Η συνέργεια αυτών των αξίων δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΜμΕ που συμβάλλει καθοριστικά στους φιλόδοξους στόχους της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας που υλοποιεί η κυβέρνηση», είπε ο κ. Ζαββός.
Τα εργαλεία της τράπεζας
Ο ίδιος παρουσίασε τους τρόπους υλοποίησης αυτής της στρατηγικής, σημειώνοντας ότι σε μια συγκυρία υψηλών επιτοκίων, ενεργειακής κρίσης και γεωπολιτικών εντάσεων, η HDB δίνει λύσεις στις προκλήσεις της αγοράς, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης με εξειδικευμένα εργαλεία που παρέχουν:
«Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος όρος του επιτοκίου για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο με την παρέμβαση της Αναπτυξιακής Τράπεζας έφτασε στο 3,68%, πολύ μικρότερος από αυτόν της αγοράς που ανήλθε στο 7,13%», υπογράμμισε ο ίδιος.
Πρόσθεσε πως «η HDB μοχλεύοντας 4,5 δισ. ευρώ δημοσίων πόρων έβγαλε στην αγορά 12,3 δισ. ευρώ που σημαίνει πως λειτουργεί ως πολλαπλασιαστικός μηχανισμός προσέλκυσης ιδιωτικών πόρων».
Επίσης, αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται μέσα από τα προγράμματα της HDB για τη δανειοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς από τις επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τα προγράμματα της HDB το 75% είχαν έως 10 άτομα προσωπικό και το 81% έως 2 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών.
Τα νέα προγράμματα
Ο κ. Ζαββός παρουσίασε και τα προγράμματα νέας γενιάς της Αναπτυξιακής Τράπεζας που συμβάλλουν στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Πρόκειται για τα πράσινα συγχρηματοδοτούμενα και ψηφιακής αναβάθμισης δάνεια με προϋπολογισμό 590 εκ. ευρώ.
Ειδική μνεία έγινε στην πλατφόρμα KYC της HDB, η οποία συμβάλλει στη διεύρυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δίνει τη δυνατότητα στον αιτούμενο δανείου να είναι ορατός σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κλείνοντας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας ο κ. Ζαββός επεσήμανε πως αποτελεί βασική στρατηγική της HDB η απόκτηση της πιστοποίηση της «Αξιολόγησης Πυλώνα» (Pillar Assessment) που πρόκειται για μία πιστοποίηση η οποία θα επιτρέψει στην HDB να αντλεί άμεσα ενωσιακούς πόρους για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων της καθώς και ενωσιακούς πόρους που προορίζονται για την επέκταση των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μη κράτη-μέλη της Ε.Ε.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ