Δηλώσεις φορολογίας με τεχνητή νοημοσύνη

Οι 7 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία – Νέο νομοσχέδιο
20 Μαρτίου, 2024
Φορολογικές δηλώσεις: Για ποιους έρχεται μεγάλη… κρυάδα
20 Μαρτίου, 2024
Δείτε τα όλα

Δηλώσεις φορολογίας με τεχνητή νοημοσύνη

20/3/24

Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτοματοποίηση της υποβολής και την εκκαθάριση προσυμπληρωμένων δηλώσεων.

Τη δυνατότητα αυτόματης υποβολής και εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από την ΑΑΔΕ προβλέπει από φέτος για περίπου 900.000 μισθωτούς και συνταξιούχους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη βασικότερη διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία θα ισχύσει από φέτος, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να υποβάλει εκ μέρους φυσικού προσώπου τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος πριν από τη λήξη της προκαθορισμένης προθεσμίας υποβολής, ώστε το υπόχρεο φυσικό πρόσωπο να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης.

Με την υποβολή της δήλωσης από την ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση του φόρου, η ανάρτηση του εκκαθαριστικού στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην πλατφόρμα myAADE και η ειδοποίησή του μέσω e-mail για την έκδοση του εκκαθαριστικού.

Προϋποθέσεις για την υποβολή της δήλωσης από την ίδια την ΑΑΔΕ θα είναι:

  • Η δήλωση αυτή να είναι ήδη αναρτημένη στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myAADE) και προσυμπληρωμένη από την Ανεξάρτητη Αρχή με τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία.
  • Ο φορολογούμενος να μην έχει εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή της πλατφόρμας myAADE για να την υποβάλει ο ίδιος μέχρι και λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής.

Ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα, αν θέλει, να επέμβει στη δήλωσή του και είτε να την υποβάλει εκείνος πολύ νωρίτερα, όπως ακριβώς θα του την έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, είτε να συμπληρώσει -και με τη βοήθεια του λογιστή του- κι άλλα πεδία τα οποία δεν θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ αλλά θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρωθούν για διάφορους λόγους, όπως π.χ. η εξασφάλιση πρόσθετων μειώσεων φόρου και απαλλαγών, η κάλυψη πρόσθετης διαφοράς φορολογητέου εισοδήματος που μπορεί να προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, η δήλωση «φιλοξενίας» που απαλλάσσει τον φορολογούμενο από το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας κ.λπ.

Σε περίπτωση παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εφόσον η δήλωση έχει ήδη υποβληθεί από την ΑΑΔΕ για λογαριασμό του φορολογούμενου, αυτός θα έχει χρονικό περιθώριο να την ελέγξει εκ των υστέρων και εφόσον διαπιστώσει ότι κακώς δεν συμπλήρωσε κάποια πεδία, θα μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση μέχρι τη νέα προθεσμία. Η δήλωση αυτή θα είναι εμπρόθεσμη και θα αντικαθιστά αυτόματα την ήδη υποβληθείσα από την ΑΑΔΕ.

Η δυνατότητα υποβολής και αυτόματης εκκαθάρισης δηλώσεων προσυμπληρωμένων από την ίδια την ΑΑΔΕ θα ισχύσει φέτος μόνο για περίπου 900.000 φορολογούμενους, που κατά τη διάρκεια του 2023 απέκτησαν εισοδήματα προερχόμενα μόνο από μισθούς ή συντάξεις και τόκους καταθέσεων.

Από το 2025, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι η δυνατότητα αυτή θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες 3 βασικές κατηγορίες φορολογουμένων, τους ασκούντες ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους), τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος. Αυτό θα συμβεί, καθώς η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι θα είναι σε θέση του χρόνου να προσυμπληρώσει στις φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα αυτών των κατηγοριών φορολογουμένων.

Ειδικότερα, το 2025 η ΑΑΔΕ εκτιμά ότι θα μπορεί να προσυμπληρώσει όλα τα πεδία τα οποία αρκούν για να είναι έτοιμη προς υποβολή κάθε φορολογική δήλωση που περιλαμβάνει εισοδήματα από τις πέντε βασικές πηγές: μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτική δραστηριότητα και εκμετάλλευση ακινήτων. Επιπλέον δεν αποκλείει ακόμη και την προσυμπλήρωση πεδίων που αφορούν εισοδήματα από κινητές αξίες, όπως π.χ. υπεραξίες από μεταβιβάσεις μετοχών, ομολόγων κ.λπ.

ΠΗΓΗ:  naftemporiki.gr