Aυξήσεις μισθών έως 8% μέσω συλλογικών συμβάσεων

Γρήγορες οι ανακτήσεις ακινήτων από τους ιδιοκτήτες
7 Απριλίου, 2026
Aλλαγές στις άδειες
7 Απριλίου, 2026
Γρήγορες οι ανακτήσεις ακινήτων από τους ιδιοκτήτες
7 Απριλίου, 2026
Aλλαγές στις άδειες
7 Απριλίου, 2026
Δείτε τα όλα

Aυξήσεις μισθών έως 8% μέσω συλλογικών συμβάσεων

07/04/2026

Η κυβέρνηση επιχειρεί την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσω του νέου νόμου κοινωνικής συμφωνίας, ο οποίος εισάγει πιο ευέλικτες προϋποθέσεις για την υπογραφή και κυρίως την επέκτασή τους σε όλους τους εργαζομένους ενός κλάδου. Στόχος είναι η αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις και η άνοδος του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, ήδη καταγράφεται κινητικότητα, καθώς οι πρόσφατες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν ετήσιες αυξήσεις 5%-6%, ενώ σε ορισμένους κλάδους φτάνουν έως και 8% ή υψηλότερα. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2025, όπου καταγράφονται αυξήσεις μισθών 7%-8%. Πρόσφατα υπογράφηκαν συμβάσεις στους κλάδους των ζαχαρωδών προϊόντων και της εστίασης, οι οποίες μπορούν να επεκταθούν ευκολότερα σε όλο τον κλάδο.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο μειώνει το απαιτούμενο ποσοστό εργοδοτικής εκπροσώπησης για την επέκταση μιας σύμβασης από 50%+1 σε 40%, ενώ το κριτήριο αυτό καταργείται όταν τη σύμβαση συνυπογράφουν εθνικοί κοινωνικοί εταίροι, όπως ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ. Παράλληλα, επιταχύνεται η διαδικασία επέκτασης, καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας μπορεί να εγκρίνει σχετικό αίτημα μέσα σε περίπου μία εβδομάδα.

Ενδεικτικά, η τριετής σύμβαση στον κλάδο των ζαχαρωδών προβλέπει αυξήσεις άνω του 10% έως το 2028, ενώ η διετής σύμβαση στην εστίαση προβλέπει αυξήσεις 8% το 2026 και 4% το 2027. Αντίστοιχες αυξήσεις έχουν συμφωνηθεί σε πολλούς ακόμη κλάδους, όπως πετρέλαιο και υγραέριο, μέταλλο, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, οικοδόμους, καλλυντικά, τουριστικά γραφεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Παρά τη θετική δυναμική, η πλειονότητα των εργαζομένων εξακολουθεί να μην καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εμπόριο, με περίπου 785.000 εργαζομένους, όπου δεν έχει υπογραφεί σύμβαση αύξησης μισθών εδώ και 14 χρόνια. Παράλληλα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις καλύπτουν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και σε πολλές περιπτώσεις δεν προβλέπουν μισθολογικές αυξήσεις.

Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς, το υπουργείο Εργασίας θέτει ως στόχο την αύξηση της κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις στο 80% των εργαζομένων, από περίπου 30% σήμερα, καλώντας εργοδότες και εργαζομένους να αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο για τη διαμόρφωση βιώσιμων όρων εργασίας και την ενίσχυση των μισθών.

Η ομάδα της ΒΟΧmind