Άνοιξε παράθυρο για μείωση φόρου ως 2.200 ευρώ

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Παρατείνεται έως 31/5 το πρόγραμμα
1 Απριλίου, 2022
Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων- 4 βελτιώσεις στη διαδικασία
1 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Άνοιξε παράθυρο για μείωση φόρου ως 2.200 ευρώ

01/04/2022

Τι κερδίζουν οι φορολογούμενοι από τις «χρυσές» αποδείξεις. Μετρούν από φέτος και μειώνουν σημαντικά το βάρος. Το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος πιάνει «ταβάνι» στις 5.000 ευρώ. Αναλυτικά παραδείγματα.

Φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από μισθό, σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητα μπορούν να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος έως και 2.200 ευρώ τον χρόνο, πληρώνοντας με πλαστικό χρήμα μια σειρά δαπανών σε επαγγελματίες που θεωρείται ότι έχουν μια παραπάνω τάση να μην κόβουν αποδείξεις.

Οι «χρυσές» αποδείξεις μετρούν από φέτος έως και το 2025, επομένως η μείωση φόρου εφαρμόζεται κατά την πληρωμή των εκκαθαριστικών από το 2023 έως και το 2026 και το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος πιάνει «ταβάνι» στις 5.000 ευρώ.

Πρακτικά, βέβαια, για να κερδίσει κάποιος τη μείωση του φορολογητέου του εισοδήματος κατά 5.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων που περιγράφονται στην κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου. Για να κερδίσει δε έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ, θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44%, που σημαίνει πως βρίσκεται στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια της κοινωνίας με -δηλωθέντα- εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι σαφώς μικρότερη.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ (συντελεστής από 10.000 έως 20.000 ευρώ στο 22%), αν συλλέξει «χρυσές» αποδείξεις 1.000 ευρώ, κερδίζει μείωση φόρου 66 ευρώ αφού το 30% των αποδείξεων αφαιρείται από το φορολογητέο του εισόδημα, με αποτέλεσμα να γλιτώνει φόρο 22% για 300 ευρώ.

Στην περίπτωση των ιατρικών εξόδων, από την άλλη πλευρά, ο διπλασιασμός της αξίας της απόδειξης με πλαστικό χρήμα για την κάλυψη του απαιτούμενου 30% του εισοδήματος σημαίνει πιο εύκολη συγκέντρωση των απαιτούμενων δαπανών, με αποτέλεσμα να γίνεται επίσης πιο εύκολη η απενεργοποίηση του κινδύνου επιβολής ποινής φόρου. Διπλές μετράνε από φέτος οι e-αποδείξεις από γιατρούς, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους.

Τι μαζεύουμε

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση, οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα για αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων είναι αυτές που οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος ίσου με το 30% των συγκεκριμένων δαπανών. Η λίστα περιλαμβάνει:

  1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες
  2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
  3. Εργασίες ηλεκτρολόγου
  4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
  5. Εργασίες ξυλουργού
  6. Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ.
  7. Εργασίας σκυροδέματος
  8. Υπηρεσίες ταξί
  9. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
  10. Υπηρεσίες κηδειών
  11. Υπηρεσίες μασάζ
  12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
  13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
  14. Ανάπτυξη φωτογραφιών
  15. Σχολές χορού
  16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
  17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
  18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
  19. Νομικές υπηρεσίες
  20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών

Για τις αποδείξεις από τις παραπάνω επαγγελματικές ομάδες αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των 5.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης.

Πηγή: Euro2day.gr