Άνοιξη του 2017 εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το franchise

11,5 δισ. ευρώ στην οικονομία έως τα Χριστούγεννα
15 Σεπτεμβρίου, 2016
280 εκατ. για έρευνα και καινοτομία
16 Σεπτεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Άνοιξη του 2017 εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το franchise

[:el]15/9/2016

Συνεργασία του συνδέσμου με τις υπηρεσίες του υπ. Ανάπτυξης για τα τεχνικά θέματα

Την άνοιξη του 2017 αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για το πρόγραμμα στήριξης του κλάδου franchise, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η προετοιμασία του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «N», μπήκε στην τελική ευθεία.

Τα δίκτυα franchise, έπειτα από αρκετά χρόνια αποκλεισμού από τις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης, παίρνουν οριστικά πράσινο φως για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελείου του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος (ΣFE) με την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ Ευγενία Φωτονιάτα, η οποία κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας για την κατάρτιση πλαισίου όπου θα ορίζονται όροι και προϋποθέσεις για τους υποψηφίους, τεχνικές λεπτομέρειες και στοιχεία που θα προσδιορίζουν τις ιδιαιτερότητες της αγοράς του franchise στην Ελλάδα. Ο ΣFE θα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του ως προς το τεχνικό μέρος αυτού του προγράμματος αναλαμβάνοντας να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Στόχος είναι το πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να δρομολογηθεί η προκήρυξη μέσα στους επόμενους μήνες (πιθανότατα μέχρι τον Απρίλιο). Ως προς τον προϋπολογισμό του προγράμματος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος διεκδικεί περί τα 70 εκατ. ευρώ, αλλά το «καλάθι» θα είναι μάλλον μικρότερο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 είχε προβλεφθεί κονδύλι 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων franchise από τους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών. Έκτοτε επεβλήθη περιορισμός και οι επιχειρήσεις franchise ήταν μη επιλέξιμες στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η παραπάνω συνάντηση ολοκληρώνει έναν κύκλο επαφών που άρχισε πριν από περίπου έναν χρόνο με στελέχη της κυβέρνησης αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του ΣFE, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Σταύρο Τόλια, τον γενικό γραμματέα Γιάννη Χίνο και τον νομικό σύμβουλο Σωτήρη Γιαννακάκη. Το έργο που ανέλαβαν βαίνει προς ολοκλήρωση και αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την αγορά – η οποία εκτιμάται ότι επλήγη από τον αποκλεισμό εν μέσω κρίσης, καθώς ανεστάλησαν επενδυτικές κινήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν με τη μέθοδο του franchise. Στην παρούσα φάση οι ιθύνοντες έχουν λάβει υπ’ όψιν ότι το μοντέλο ανάπτυξης franchise επιδεικνύει χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας νεοφυών, αλλά και ώριμων επιχειρήσεων (έπειτα από 3-5 χρόνια λειτουργίας) σε σχέση με την Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος (ΣFE) Σταύρος Τόλιας (αριστερά) και ο γενικός γραμματέα Γιάννης Χίνος ολοκληρώνουν επιτυχημένα τον κύκλο επαφών που άρχισε πριν από περίπου έναν χρόνο με στόχο την επανένταξη του κλάδου franchise στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. υπόλοιπη αγορά, όπως καταδεικνύουν έρευνες τόσο για τις διεθνείς όσο και για την εγχώρια αγορά. Εξάλλου και το 2015, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, η επιβράδυνση για τα καταστήματα franchise εκτιμάται γύρω στο 5%-10%, ενώ σε βάθος πενταετίας τα ποσοστά μειώνονται περαιτέρω – όταν στην υπόλοιπη αγορά η πτώση είναι πολλαπλάσια. Προϋποθέσεις χρηματοδότησης Ως προς το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2014-2020, αυτό θα προβλέπει δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων franchise για επενδύσεις που αφορούν π.χ. αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, υποδομές, τεχνολογική αναβάθμιση, ενεργειακά αποδοτικά έργα κ.ά.

Προφανώς θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, καθώς θα ελέγχεται πιθανή μετοχική σχέση franchisor – franchisee, δηλαδή η περίπτωση ενίσχυσης de minimis, αλλά και αν το αίτημα αφορά entry fees ή δικαιώματα χρήσης brand name. Εξάλλου, η πρόταση του ΣFE εξαρχής ήταν να ισχύει για τα δίκτυα franchise ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες η μητρική εταιρεία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης που αιτείται ενίσχυσης.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα έχουν δικαίωμα υποβολής φακέλου επιχειρήσεις των franchisees στις οποίες ο franchisor έχει μειοψηφικό πακέτο συμμετοχής, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκλείονται περιπτώσεις όπου η μητρική εταιρεία ελέγχει πάνω από το 50% της επιχείρησης του franchisee, όπως επίσης οι επιχειρήσεις με εταιρικά καταστήματα.

Το σχέδιο αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει στοιχεία για τη λειτουργία και τη δομή των συστημάτων franchise αναγνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το franchising το πλέον επιτυχημένο διεθνώς οργανωμένο μοντέλο ανάπτυξης δικτύων.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]