Αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική επιλογή για τις διορθώσεις στο Ε9

Εντός 4 ημερών (αντί για 2) η οικειοθελής αποχώρηση και με "SMS" οι υπερωρίες στο «ΕΡΓΑΝΗ»
8 Σεπτεμβρίου, 2017
Το ΚΕΑΟ προχωρά σε 3600 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κάθε μέρα
11 Σεπτεμβρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική επιλογή για τις διορθώσεις στο Ε9

[:el]08/09/2017

Ποια τα κυριότερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι στη δήλωση των ακινήτων τους τα οποία και επηρεάζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ.

Ζήτημα μερικών ημερών είναι να ανοίξει η ηλεκτρονική επιλογή για την υποβολή διορθωτικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακινήτων Ε9.

Η διαδικασία φόρτωσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έχει ολοκληρωθεί και πλέον οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν αν ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν είναι αυτός που πραγματικά τους αναλογεί.

Παράλληλα, με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής επιλογής για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 πρόκειται να ξεμπλοκάρει και η διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων κάθε είδους καθώς η πιστή αποτύπωση των χαρακτηριστικών των ακινήτων στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ κατά την τελευταία 5ετία και η πληρωμή του φόρου αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

 

Τα κυριότερα λάθη

Τα κυριότερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι στη δήλωση των ακινήτων τους τα οποία και επηρεάζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, είναι:

– η δήλωση διαφορετικής επιφάνειας από την κανονική με την σύγχυση μεταξύ βοηθητικών χώρων και χώρων κύριας χρήσης. Για παράδειγμα, την περίπτωση θέσεων στάθμευσης και αποθηκών που είναι παρακολουθήματα ενός διαμερίσματος αυτοί δηλώνονται ως βοηθητικοί χώροι ενώ αν είναι ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες δηλώνονται σε ξεχωριστή γραμμή του Ε9

– η δήλωση ημερομηνίας κατασκευής. Πολλοί έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής το έτος που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια

– λανθασμένη δήλωση μεταξύ επικαρπωτή και ψιλού κυρίου ενός ακινήτου. Το δικαίωμα οίκησης αποτελεί επικαρπία και δηλώνεται ως τέτοιο

– παράλειψη της δήλωσης των αριθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των ακινήτων

– η δήλωση ως ορόφου στις περιπτώσεις μεζονετών, του ορόφου που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο ψηλότερος όροφος.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος καλείται μέσω του taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία και συγκεκριμένα στο τμήμα Εισοδήματος προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Απαλλαγές

Γραφειοκρατική διαδικασία με επίσκεψη στην εφορία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και οι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον φόρο και δεν την έλαβαν με την εκκαθάριση. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανά χείρας να επισκεφθούν την εφορία και να υποβάλλουν αίτηση νέας εκκαθάρισης προκειμένου να λάβουν την έκπτωση του 50% ή την πλήρη απαλλαγή. Σημειώνεται ότι δικαιούχος απαλλαγής του 50% του ΕΝΦΙΑ είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή όσες περιλαμβάνουν αναπήρους κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή στις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πώς θα ενημερωθείτε για την οφειλή σας και θα τυπώσετε τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Μπαίνετε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και επιλέγετε

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ: Πολίτες

Επιλέγετε

Ακίνητα

Στη συνέχεια Δήλωση Ε9 / ΕΝΦΙΑ

Τέλος ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ όπου πληκτρολογείτε τον κωδικό σας και μπαίνετε στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου, όπου συνεχίζετε επιλέγοντας ΕΙΣΟΔΟΣ.

Θα πρέπει εδώ να επιλέξετε το έτος 2017 και θα ενημερωθείτε για την οφειλή και θα εκτυπώσετε συνολικά τις δόσεις, αλλά και την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Πηγή: oenet.gr[:]