ΑΑΔΕ: Πάνω από 500.000 κατασχέσεις και το 2024

ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς γίνεται άμεση επιστροφή φόρου – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
18 Απριλίου, 2024
Ε9: Ανοίγει για διορθώσεις λαθών και παραλείψεων – Πώς θα ξεφουσκώσει ο ΕΝΦΙΑ
18 Απριλίου, 2024
Δείτε τα όλα

ΑΑΔΕ: Πάνω από 500.000 κατασχέσεις και το 2024

16/4/24

Στόχος η είσπραξη «παλαιών» και «νέων» ληξιπρόθεσμων οφειλών 5,2-5,5 δισ. Ευρώ.

Πάνω από 500.000 κατασχέσεις σε υπόλοιπα καταθετικών τραπεζικών λογαριασμών, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και άλλα εισοδήματα, αλλά και σε περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου θα επιβάλει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να επιτύχει τον ετήσιο στόχο είσπραξης ποσού άνω των 5 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Ήδη οι κατασχέσεις επιβάλλονται από πέρυσι με αυτόν τον ετήσιο ρυθμό, όπως προκύπτει από την απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ για τις δράσεις του 2023, σύμφωνα με την οποία το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν 500.069 κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλετών σε χέρια τρίτων (καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.λπ.) και εισπράχθηκαν συνολικά 5,45 δισ. ευρώ από «παλαιά» και «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη.

Για το τρέχον έτος η ΑΑΔΕ αναμένεται και πάλι να δείξει… υπερβάλλοντα ζήλο και να προχωρήσει σε ανάλογη επίδοση ως προς τον αριθμό των κατασχέσεων σε καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών, καθώς έχει θέσει ως στόχο να εισπράξει περίπου 5,2-5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,8 δισ. ευρώ από τα «παλαιά» και 2,4 – 2,7 δισ. ευρώ από τα «νέα» χρέη.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που αποκαλύπτει η απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ για τις δράσεις των υπηρεσιών της κατά το 2023, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους επιβλήθηκαν 500.069 κατασχέσεις στα χέρια τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.λπ.), ενώ το 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 485.061 κατασχέσεις αυτής της κατηγορίας.

Επίσης, το 2023 εισπράχθηκαν συνολικά 5,456 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,827 δισ. ευρώ ήταν «παλαιά» χρέη (βεβαιωθέντα με ληξιπρόθεσμες όλες τις δόσεις τους έως 30/11/2022) και τα υπόλοιπα 2,629 δισ. ευρώ ήταν «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2023.

Οι εντολές κατασχέσεων

Οι οφειλέτες εναντίον των οποίων εκδίδονται οι εντολές κατασχέσεων είναι κυρίως φορολογούμενοι με πολύ μεγάλα ποσά απλήρωτων χρεών, για τα οποία δεν έχουν καν τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν και να παραμείνουν συνεπείς στις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεων, καθώς ακόμη και τα ποσά των δόσεων που προκύπτουν είναι τεράστια.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις οφειλετών με χρέη που δεν είναι πολύ μεγάλα και παρ’ όλα αυτά λαμβάνονται εναντίον τους μέτρα κατασχέσεων σε απαιτήσεις τους που βρίσκονται σε χέρια τρίτων.

Κι αυτό διότι ακόμη και φορολογούμενοι αυτών των κατηγοριών αδυνατούν να εξοφλήσουν αλλά και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, οπότε τις αφήνουν απλήρωτες αλλά και αρρύθμιστες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, οδηγώντας τις αρμόδιες φοροεισπρακτικές υπηρεσίες στη διεκδίκηση των ποσών με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως οι κατασχέσεις.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ, 1.490.675 οφειλέτες έχουν υποστεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλες απαιτήσεις τους εις χείρας τρίτων ή ακόμη και κατασχέσεις σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, ενώ υπολείπονται περίπου άλλοι 600.000 εναντίον των οποίων αναμένεται να ληφθούν τα ίδια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης φέτος και τα επόμενα έτη.

Ουσιαστικά, δηλαδή, περίπου 600.000 οφειλέτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τα επόμενα χρόνια μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, λοιπά εισοδήματά τους και τραπεζικές καταθέσεις τους ή ακόμη και κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, επειδή έχουν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο κίνδυνος αυτός προέρχεται από τις κατασχέσεις που μπορούν να τους επιβάλουν οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ίδιας της ΑΑΔΕ, κινούνται πλέον με «ρυθμούς» άνω των 500.000 κατασχέσεων ετησίως!

Αξίζει εδώ να διευκρινιστεί ότι ο αριθμός των κατασχέσεων που επιβάλλονται κάθε χρόνο δεν ισούται με τον αριθμό των οφειλετών εναντίον των οποίων λαμβάνονται τα μέτρα αυτά, καθώς σε κάθε οφειλέτη μπορούν να γίνουν μέσα σε έναν χρόνο πολύ περισσότερες από μία κατασχέσεις. Π.χ. σε έναν μισθωτό οφειλέτη οι κατασχέσεις στους μηνιαίους μισθούς μπορεί να φθάσουν και τις 12 ή τις 14 μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των καταβαλλόμενων μισθών μέσα στο έτος.

Τι μπορούν να κατάσχουν οι υπηρεσίες

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που μπορεί να λάβει η ΑΑΔΕ εναντίον των οφειλετών της:

  1. Κάθε φοροεισπρακτική υπηρεσία (Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης, ΔΟΥ κ.λπ.) δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ) και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει. Η αρμόδια φοροεισπρακτική υπηρεσία έχει δικαίωμα να δεσμεύσει και να κατάσχει ακίνητο ακόμη και για ένα σχετικά χαμηλό χρέος. Το «γράμμα» του νόμου προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύναται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. Συνεπώς, ο κίνδυνος να μπλέξει σε περιπέτειες με την ακίνητη περιουσία του όποιος χρωστά πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο και δεν τα ’χει πληρώσει εμπρόθεσμα ή δεν τα έχει ρυθμίσει σε δόσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπαρκτός, έστω κι αν οι πιθανότητες να τον αντιμετωπίσει είναι πάρα πολύ μικρές.
  2. Κάθε φοροεισπρακτική υπηρεσία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός της χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για τις κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.
  3. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η αρμόδια υπηρεσία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

β) Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

γ) Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

δ) Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

ε) Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

στ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).

ζ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

η) Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς δεν έχει προβλεφθεί η νομοθετική κατοχύρωση του ακατάσχετου των συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών!

Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν από την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν (στα χέρια τρίτων, δηλαδή στα χέρια των εργοδοτών αν πρόκειται για μισθούς ή των ασφαλιστικών ταμείων αν πρόκειται για συντάξεις ή άλλες παροχές ή στα χέρια των ενοικιαστών αν πρόκειται για ενοίκια ή στα χέρια των αγοραστών αν πρόκειται για ποσά από πωλήσεις, στα χέρια του ΟΠΕΚΑ αν πρόκειται για οικογενειακά επιδόματα κ.λπ.).

  • Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο άνω των 30 ευρώ, η αρμόδια ΔΟΥ έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, τακτικά ή εκτάκτως καταβαλλόμενα, για τα οποία οι νομοθετικές ρυθμίσεις χορήγησής τους περιλαμβάνουν ρητή διάταξη που προβλέπει το ακατάσχετο αυτών. Ισχύει επίσης ακατάσχετο όριο υπολοίπου 1.250 ευρώ για έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ (aade.gr). Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων οφείλει να γνωστοποιήσει αυτό τον λογαριασμό στην ΑΑΔΕ, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

Με αυξητική τάση τα χρέη προς το Δημόσιο

ΠΑΡΑ τις κατασχέσεις, τις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και τις διαγραφές ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, που πραγματοποιούν οι φορολογικές αρχές, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο διατηρούν αυξητική τάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ για το 2023, τα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2023, ανήλθαν συνολικά σε 115,955 δισ. ευρώ. Από τα χρέη αυτά εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους 2,827 δισ. ευρώ και διαγράφηκαν άλλα 12,028 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10,41 δισ. ευρώ μόνο από έναν μεγαλοοφειλέτη, τον ΟΣΕ. Έτσι, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των «παλαιών» ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε τελικά στα 102,718 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, κατά τη διάρκεια του 2023 προέκυψαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 7,263 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από 4,19 εκατομμύρια οφειλέτες, δηλαδή από το 46,5% του συνόλου των φορολογουμένων της χώρας! Από τα χρέη αυτά εισπράχθηκαν 2,629 δισ. ευρώ και διαγράφηκαν άλλα 105,6 εκατ. ευρώ. Έτσι, το τελικό συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε στα 107,246 δισ. ευρώ (102,718 δισ. ευρώ + 7,263 δισ. ευρώ – 2,639 δισ. ευρώ – 0,1506 δισ. ευρώ).

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr