Τα εμπόδια στον εξωδικαστικό μηχανισμό – Που “κολλάνε” οι ρυθμίσεις
7 Νοεμβρίου, 202460 εκατ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων – οργανισμών
12 Νοεμβρίου, 202411/11/2024
Ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας DeLFI GF της HDB για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων
Την ενεργοποίηση του εγγυοδοτικού Ταμείου «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF)», το οποίο έχει συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο 4887/2022, σηματοδοτεί η έγκριση των πρώτων αιτήσεων που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή πως προχώρησε στην έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του DeLFI GF με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, από τα οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 4.420 νέες θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι οι εγκρίσεις αφορούν τους δύο κύκλους προκηρύξεων για το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» στο οποίο εντάχθηκαν 162 επενδύσεις και τον πρώτο κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» στο οποίο εντάχθηκαν και θα ενισχυθούν 109 επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν 224 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση ή επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ή επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, ενώ άλλα σχεδόν 178 εκατ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές.
Επισημαίνεται ότι για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε δανειακή χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το DeLFI GF.
1. Τι είναι το DeLFI GF;
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF)» αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με σκοπό τη στήριξη της χρηματοδότησης νεοσύστατων και υφιστάμενων βιώσιμων επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και επιδιώκουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Το DeLFI GF λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση παρά τις πιθανές αβεβαιότητες και τους κινδύνους που συνδέονται με τις νέες επενδυτικές προσπάθειες στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Επί της ουσίας, με αυτόν τον τρόπο το DeLFI GF συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δραστηριότητας και συντελεί στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
2. Ποιους αφορά;
Αφορά υφιστάμενες και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και δεν έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών πριν από την υποβολή της αίτησής τους στην πλατφόρμα KYC.
3. Ποιο είναι το οικονομικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση;
Δεδομένης της εγγύησης του DeLFI GF, η επιχείρηση απολαμβάνει:
– χαμηλότερο επιτόκιο στο δάνειο και
– χαμηλότερες εξασφαλίσεις.
4. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός;
Ο αρχικός διαθέσιμος προϋπολογισμός του DeLFI GF ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση που δημιουργείται το συνολικό χαρτοφυλάκιο θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.
5. Ποια είναι τα είδη των δανείων που θα χορηγήσει το Ταμείο;
Μέσω του DeLFI GF θα χορηγηθούν:
– Μεσομακροπρόθεσμα δάνεια για το μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής της επιχείρησης.
– Βραχυπρόθεσμα bullet δάνεια για το μέρος της επιχορήγησης του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.
Επισημαίνεται ότι το 25% της ενισχυόμενης επένδυσης δεν θα πρέπει να λαμβάνει καμία μορφή κρατικής ενίσχυσης, δημόσιας στήριξης ή παροχής. Δύναται να χρηματοδοτηθούν και τα δύο είδη χρηματοδότησης με διακριτές συμβάσεις δανείων, αρκεί το συνολικό ποσό (μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο) να είναι μικρότερο ή ίσο με 10 εκατ. ευρώ.
6. Ποιο είναι το ανώτατο ποσό δανείου;
Το ανώτερο ποσό δανείου είναι 10 εκατ. ευρώ και το ελάχιστο 50 χιλ. ευρώ, όπως προκύπτει από το χρηματοδοτικό σχήμα της ενταγμένης αίτησης του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.
7. Ποια είναι η διάρκεια δανείου – εγγύησης;
Η διάρκεια των δανείων είναι η εξής:
– για τα δάνεια μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα από τρία έως δέκα έτη συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος και
– για τα δάνεια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα από ένα έως πέντε έτη και ανάλογη της καταληκτικής ημερομηνίας ολοκλήρωσης της επένδυσης (bullet) και απόδοσης της επιχορήγησης στην επιχείρηση, με δυνατότητα παράτασης (τηρουμένων των περιορισμών των κρατικών ενισχύσεων) σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του ποσού της επιχορήγησης (εφάπαξ ή υπολοίπου) από το Δημόσιο, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 36 μήνες.
8. Ποιο είναι το ποσοστό εγγύησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας;
Tο ποσοστό εγγύησης είναι 80% ανά δάνειο.
9. Ποιο είναι το πλεονέκτημα της εγγύησης;
Κατά τη χορήγηση των δανείων, το DeLFI GF παρέχει προστασία πιστωτικού κινδύνου στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσοστού 80% κάθε εκταμιευμένου δανείου, στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι σε θέση να το αποπληρώσει. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση του κίνδυνου για τα πιστωτικά ιδρύματα και καθιστά πιο ελκυστική τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις που ίσως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε πιστωτικά κεφάλαια λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις νέες επενδυτικές προσπάθειες στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Ως εκ τούτου, η εγγύηση που παρέχεται από το DeLFI GF λειτουργεί ως μια είδους ασφάλεια για τα πιστωτικά ιδρύματα, επιτρέποντάς τους να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο στη χορήγηση δανείων.
10. Ποιο είναι το μέγιστο ποσοστό εξασφαλίσεων το οποίο παρέχεται από την επιχείρηση;
Σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα δάνεια είναι δυνατόν να λαμβάνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, πέραν της εγγύησης του DeLFI GF, και πρόσθετες καλύψεις (ενοχικές ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις):
– Για τα δάνεια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, το μέγιστο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων δεν δύναται να ξεπεράσει το 40% του ύψους του δανείου ανεξαρτήτως πιστωτικής βαθμίδας της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσημείωση της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας των φορέων της πιστούχου επιχείρησης ή των εγγυητών.
– Για τα δάνεια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα θα λαμβάνεται ως αποκλειστική εξασφάλιση η εκχώρηση της απαίτησης από την επιχορήγηση του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.
11. Ποια είναι η προμήθεια εγγύησης;
Η προμήθεια εγγύησης, η οποία καταβάλλεται από την επιχείρηση, υπάγεται σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:
1η περίπτωση: Η προμήθεια εγγύησης υπολογίζεται βάσει των προμηθειών του ασφαλούς λιμένα της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εγγυήσεις (2008/C 155/02) και εισπράττεται η καθαρή παρούσα αξία της προμήθειας εγγύησης βάσει του επιτοκίου αναφοράς (2008/C 14/02).
2η περίπτωση: Η προμήθεια εγγύησης υπολογίζεται σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 14 των περιφερειακών ενισχύσεων του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (Ε.Ε.) 651/2014. Στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση καταβάλλει προμήθεια εγγύησης ύψους 0,2% επί του εγγυημένου κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι η προμήθεια εγγύησης υπολογίζεται από το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα.
12. Πώς υποβάλλω αίτημα;
Για την ένταξη στο πρόγραμμα η υποψήφια επιχείρηση υποβάλλει αίτηση:
α) Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου www.hdb.gr. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα πιστωτικά ιδρύματα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει κατ’ αρχάς αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.
β) Στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου https://www.ependyseis.gr/, όπου αναγράφει τον μοναδικό αριθμό αίτησης από την πλατφόρμα KYC, δηλώνοντας το πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά.
13. Ποιες είναι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις;
Οι υποψήφιες επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα πρέπει:
– Να είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (όπως ορίζονται στο Παράρτημα Ι του Ε.Κ. 651/2014, όπως ισχύει), οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα δεν θεωρούνται προβληματικές (όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, παρ. 4 και στο σημείο 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014) όπως εκάστοτε ισχύουν.
– Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν προβεί σε έναρξη των εργασιών τους πριν από την υποβολή της αίτησής τους για δάνειο στην πλατφόρμα KYC.
– Να κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
– Να είναι τραπεζικά ενήμερες ή να έχουν οφειλή μικρότερη ή ίση των 90 ημερών κατά την ημερομηνία της αίτησης.
– Να είναι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του νόμου 4488/17 (Α’ 137/139/17), όπως ισχύει.
– Να είναι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης Ε.Ε. ή ΔΕΕ.
– Να είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας ούτε πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση την εγχώρια νομοθεσία στην οποία υπόκειται για να υπαχθούν σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας κατόπιν αιτήσεως των δανειστών τους.
– Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, ή επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης, αλλά έχουν αποπληρώσει το δάνειο και έχουν λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει ολοκληρωθεί.
– Εάν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ να μην έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών).
– Εάν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά (καταγγελία δανείου) να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης ή, εφόσον πρόκειται για πρόγραμμα εγγυοδοσίας, δεν έχει καταβληθεί το ποσό οφειλής εγγύησης από πλευράς της ΕΑΤ ή εφόσον έχει βεβαιωθεί η εν λόγω οφειλή στην αρμόδια ΔΟΥ, αυτή να έχει ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, η οποία συνεχίζει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
14. Ποιες είναι οι συνεργαζόμενες τράπεζες;
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο Ταμείο DelFI GF είναι -κατά αλφαβητική σειρά- τα εξής: Alpha Bank, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Optima Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, ProCredit Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και Τράπεζα Πειραιώς.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr