300 εκατ. ευρώ στον τουρισμό μέσω ΕΣΠΑ έως το 2020

Ακόμη πιο επαχθή το 2017 τα τεκμήρια
2 Δεκεμβρίου, 2016
Ενεργοποιούνται το Ταμείο Εξοικονομώ και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ
7 Δεκεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

300 εκατ. ευρώ στον τουρισμό μέσω ΕΣΠΑ έως το 2020

[:el]7/12/2016

Την ενεργοποίηση  πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020  άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν τον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς,  παρουσίασαν  η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου, κ. Γιώργος Τζιάλλας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,  εξ αυτών, τα 120  εκατ. ευρώ αφορούν στον προϋπολογισμό του προγράμματος ενίσχυσης της δημιουργίας  νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται να προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως επισήμανε η κα Κουντουρά. Μαζί με  το πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ οι καθαρές κρατικές ενισχύσεις για τα δύο αυτά προγράμματα. Κατά συνέπεια, όπως επισήμανε ο κ. Τζιάλλας, οι παραπάνω ενισχύσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου μισού δις. ευρώ.

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στο σύνολο του νομοθετικού έργου και των αποφάσεων που υλοποιήθηκαν με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, και επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν άμεσα και νέες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στην θετική δυναμική που κατέγραψε ο τουρισμός την τελευταία διετία και που κινητοποίησε σημαντικό ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως, επισήμανε η Υπουργός, σε σύνολο 142 αιτήσεων αδειοδότησης ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων  ειδικής τουριστικής υποδομής  που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία οne-stop-shop του Υπουργείου ΕΥΠΑΤΕ το 2016, οι  101 αιτήσεις αφορούν σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις σε υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και δυναμικότητας άνω των 300 κλινών καθώς και στη δημιουργία νέων μονάδων αυτών των κατηγοριών. Επίσης, μέσα στον τελευταίο χρόνο, υποβλήθηκαν 4 νέες προτάσεις για τη δημιουργία Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων. Την τελευταία διετία υποβλήθηκαν 30   αιτήσεις για εγκαταστάσεις  ειδικής τουριστικής υποδομής για  συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, θεματικά πάρκα και τουριστικούς λιμένες, καθώς και για 47 ορειβατικά καταφύγια.

Για το θέμα του sharing economy, η υπουργός ανέφερε ότι έχουμε πλέον την τελική πρόταση και αναμένεται άμεσα η κατάθεσή της από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Όπως τόνισε, στην πρόταση που κατέθεσε στην κοινή ομάδα Ομάδα Εργασίας των δύο υπουργείων περιλαμβάνεται και ο περιορισμός του αριθμού των ακινήτων ανά ΑΦΜ (δύο ανά φυσικό πρόσωπο). Το υπουργείο ζήτησε επίσης αντί για ανώτατο όριο 90 ημέρες μίσθωσης σε εθνικό επίπεδο, να θεσπιστεί ανώτατο όριο μίσθωσης 60 ημερών στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων και υπέρβαση του ορίου των ημερών μόνο μέχρι τη συμπλήρωση των 12.000 € εισοδήματος από μισθώσεις.

Αφίξεις – έσοδα

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση των αφίξεων και εάν αυτή συνοδεύεται από αντίστοιχη θετική εξέλιξη στα έσοδα, η Υπουργός επισήμανε:

“To Υπουργείο Τουρισμού κατάφερε για άλλη μία χρονιά να φέρει ρεκόρ αφίξεων, με τους επισκέπτες να ανέρχονται σε 27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των αφίξεων της κρουαζιέρας. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση των εσόδων.

Ωστόσο, το  θέμα των εσόδων είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και επειδή τα προσωρινά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί παρουσιάζουν αποκλίσεις, θα περιμένουμε τα τελικά στοιχεία προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα”.[:]