Τη «στρόφιγγα» για ρευστότητα 16 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, ανοίγουν οι τράπεζες

Οι κρίσιμες εκκρεμότητες στα δάνεια με κρατική εγγύηση
8 Μαΐου, 2020
ΤτΕ: Οριακή μείωση στα επιτόκια νέων δανείων τον Μάρτιο
8 Μαΐου, 2020
Δείτε τα όλα

Τη «στρόφιγγα» για ρευστότητα 16 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, ανοίγουν οι τράπεζες

08/05/2020

Ρευστότητα τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ θα διοχετεύσουν το προσεχές διάστημα στις επιχειρήσεις οι τράπεζες, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας από το “χτύπημα” του κορονοϊού.

Τα νέα δάνεια θα δοθούν με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία και με την ελάχιστη ζήτηση εμπράγματων εξασφαλίσεων και προσημειώσεων, ενώ οι επιδόσεις των τραπεζών στην επιβεβλημένη, άμεση χορήγηση ρευστότητας στην Οικονομία θα παρακολουθούνται στενά από την κυβέρνηση.

Κατά τη χθεσινή διευρυμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και επιτελικών στελεχών της κυβέρνησης, αρμόδιων για το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας, με τους τραπεζίτες και τον διοικητή της ΤτΕ, τονίστηκε το επείγον της παροχής νέων δανείων από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις, προκειμένου να σωθούν από τον “τυφώνα” του κρίσης του κορονοϊού.

“Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ από την πλευρά τους οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι μέσα στο 2020, η ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί στο σύστημα ανέρχεται σε τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ, με “βαρύ πυροβολικό” τις εγγυήσεις (80%) για νέο κεφάλαιο κίνησης που αναμένεται να δοθούν μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από πλευράς κυβέρνησης ζητήθηκε η σημαντική απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση των νέων δανείων, καθώς “υπάρχουν καταγγελίες επιχειρήσεων για κωλυσιεργία των τραπεζών, ενώ διαπιστώνεται ότι ζητούνται έως 42 πιστοποιητικά μέχρι να δοθεί ένα δάνειο”. Επιπλέον, η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες τα νέα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιβαρύνσεις, σε επίπεδο εμπράγματων εξασφαλίσεων και προσημειώσεων.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι τράπεζες στην απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης, αλλά και να παρακολουθούνται οι επιδόσεις τους, στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα λαμβάνει συνεχή ενημέρωση από τις τράπεζες και στοιχεία για την πρόοδο των χορηγήσεων για κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στους τραπεζίτες ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης από την Ελλάδα, θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πραγματικούς οικονομικούς όρους και είναι πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη να μειωθεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη “μετάγγιση” της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές στο πού θα δίνουν τα νέα δάνεια, αφού η επείγουσα “αιμοδότηση” της Οικονομίας δεν πρέπει να συντελεστεί εις βάρος της κουλτούρας πληρωμών. Όπως τονίστηκε, είναι δουλειά των τραπεζών το πώς θα δώσουν τα δάνεια και αυτές πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε “να δοθούν πραγματικά δάνεια σε πραγματικές επιχειρήσεις”. Άλλωστε, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς τραπεζών, αναφέρθηκε ότι ο στόχος των νέων χρηματοδοτήσεων δεν αφορά μόνο στις ανάγκες στήριξης των επιχειρήσεων, αλλά έχει το “βλέμμα” και στις τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Τράπεζες: Πολύ καλύτερες οι συνθήκες ρευστότητας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι τράπεζες επεσήμαναν ότι είναι πολλές οι μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, γεγονός που αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο που θα επωμιστούν οι τράπεζες. Για το λόγο αυτό, το επιθυμητό θα ήταν η παροχή μεγαλύτερων εγγυήσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το αίτημα αυτό είχαν διατυπώσει οι τράπεζες και σε προηγούμενες συναντήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ζητώντας εγγυήσεις για το 100% των δανείων που θα χορηγήσουν για νέο κεφάλαιο κίνησης.

Το αίτημα ήταν κατανοητό από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο επισημάνθηκε στις τράπεζες ότι το ύψος των παρεχόμενων εγγυήσεων καθορίζεται από τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, συγκριτικά με άλλες χώρες και το ότι δεν είναι δυνατή η εγγυοδοσία κατά 100%, δεν συνιστά λόγο ώστε οι τράπεζες να μην δώσουν τα νέα δάνεια που χρειάζεται η οικονομία.

Επιπλέον αναφέρθηκε ότι το πρόγραμμα εγγυοδοσίας και τα κριτήριά του ετοιμάστηκαν πολύ γρηγορότερα από την ελληνική κυβέρνηση, σε ενάμιση – δύο μήνες, σε σχέση με τον χρόνο που απαιτούν αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα και που ανέρχεται σε 6 – 8 μήνες.

Ανεξαρτήτως, πάντως, των ενστάσεων των τραπεζών για την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου από τις νέες χρηματοδοτήσεις, κοινή συνισταμένη χθες ήταν ότι “με 100 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν είναι κακό να χορηγηθούν νέα δάνεια 16 δισ. ευρώ”.

Μάλιστα, οι τράπεζες ανέφεραν ότι οι συνθήκες ρευστότητας είναι πολύ καλύτερες λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ, οι καταθέσεις αυξάνουν, ενώ πολύ σημαντική για την απελευθέρωση κεφαλαίων είναι και η διευκόλυνση από πλευράς επόπτη για τη μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,50%.

Πηγή: Capital.gr