Υπό μελέτη νέα ρύθμιση για χρέη μικροοφειλετών προς την εφορία

Αναπτυξιακός Νόμος: Παράταση για «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜμΕ»
16 Φεβρουαρίου, 2017
Κόκκινα δάνεια: Άρση απορρήτου οφειλετών, ακαταδίωκτο για τραπεζικούς
16 Φεβρουαρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Υπό μελέτη νέα ρύθμιση για χρέη μικροοφειλετών προς την εφορία

[:el]16/02/2017

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση από την εφορία, προκειμένου αν διευκολυνθούν οι οφειλέτες μικρών ποσών στην καταβολή τους, μελετάται απο το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στο Real, αυτό θα γίνει μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Η ίδια ανέφερε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι και φέτος η 15η Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα και η 30η Ιουλίου για τα νομικά πρόσωπα.

Σε ότι αφορά την καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση καταβολής του φόρου θα είναι η 30η Ιουλίου, ενώ διευκρίνισε ότι θα παραμείνει το ισχύον σύστημα εξόφλησης του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Η κ. Παπανάτσιου ανακοίνωσε ότι μελετάται να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση από την εφορία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες μικρών ποσών στην καταβολή τους. Αυτό, όπως είπε, θα γίνει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Πρόοδος στο Eurogroup»

Η υφυπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας που θα οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος των πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αφορολόγητο, ανέφερε ότι αυτό που ζητείται δεν είναι η μείωση του αφορολόγητου για το 2016 ή το 2017 και το 2018, αλλά από το 2019 και μετά.

Αναφερόμενη στα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ για τον αριθμό των φορολογούμενων που είναι «αφορολόγητοι», σημείωσε ότι συμπεριλαμβάνει σε αυτούς, ενώ δεν θα έπρεπε, και τους φορολογούμενους που δεν έχουν εισοδήματα και είναι άνεργοι.

Η ίδια δήλωσε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται επίσης τόσο η μείωση του ΕΝΦΙΑ, όσο και του ΦΠΑ και άλλων φόρων. Πρόκειται για μειώσεις φόρων, οι οποίες ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση μαζί με μείωση φόρου εισοδήματος στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα αλλά και των εισφορών, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου.

Η υφυπουργός Οικονομικών κατέληξε, λέγοντας ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα δοθεί μία ισχυρή ώθηση στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει ή εάν θα φύγει, γιατί τα μέτρα που ζητά είναι παράλογα.

 

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ[:]