Τον Οκτώβριο τα 35 δισ. για την οικονομία, εκτιμά η Κρέτσου

Στο 91,7% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ
4 Σεπτεμβρίου, 2015
Νέα προγράμματα ενίσχυσης για ανέργους και επιχειρήσεις
11 Σεπτεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Τον Οκτώβριο τα 35 δισ. για την οικονομία, εκτιμά η Κρέτσου

4/9/2015

Τον Οκτώβριο θα αρχίσει η υλοποίηση της πρότασης της Κομισιόν για την επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα από τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 και 2014-2020, διοχετεύοντας ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία εκτίμησε από τις Βρυξέλλες η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του ΕΚ για τα έκτακτα μέτρα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Ελλάδα, η κ. Kρέτσου επισήμανε ότι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα στα έκτακτα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι η έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται στις 11 Σεπτεμβρίου και η αντίστοιχη από την επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του ΕΚ στις 17 Σεπτεμβρίου. Η Κ. Κρέτσου εκτίμησε ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Οκτώβριο θα μπορούσε να διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία περί το 1 δισ. ευρώ.

Περαιτέρω σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 15 Ιουλίου, πρότεινε τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επενδύσεων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, δηλαδή την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ που εκκρεμούν και που είχαν διακρατηθεί έως το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013..

Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Ιουλίου πρότεινε την άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Τα κονδύλια αυτά θα είναι διαθέσιμα για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Προϋπόθεση, να διασφαλιστούν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων από τις ελληνικές αρχές.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7%. Με την πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό 1 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Σημειώνεται ότι το ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα ως το 2020, θα συνίστανται σε 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, καθώς και σε 15 δισ. ευρώ από τα Γεωργικά Ταμεία.

Οι πρώτες πληρωμές από τα εν λόγω Ταμεία της ΕΕ, το 2014 και το 2015, ανέρχονται ήδη σε 4,4 δισ. ευρώ.