Τέλος χρόνου για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών – Πώς μπορεί να γίνει ρύθμιση

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε την 1η δόση
1 Ιουνίου, 2023
Μέχρι τις 9 Ιουνίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες και επιχορήγηση 14.800 ευρώ
1 Ιουνίου, 2023
Δείτε τα όλα

Τέλος χρόνου για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών – Πώς μπορεί να γίνει ρύθμιση

01/06/2023

Αντίστροφη μέτρηση δύο μόλις ημερών “τρέχει” από σήμερα για τη λήξη της ασφαλιστικής ικανότητας για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν τις έχουν ρυθμίσει.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 31 Μαΐου λήγει η σχετική προθεσμία την οποία έχει θέσει ο e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ασφαλιστικού υπερ-φορέα,  οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι  επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι) που δεν έχουν ακόμα κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023 να σπεύσουν να το πράξουν έως τις 31 Μαΐου 2023.

Αναλυτικά, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα έτη, όταν, για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από πέρυσι – κατ’ εξαίρεση – ισχύει ειδική ρύθμιση, που ανανεώθηκε εφέτος.

Σύμφωνα με αυτή, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, οι μη μισθωτοί καλούνται να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Αρκεί, δηλαδή, ένας μη μισθωτός να καταβάλει τις εισφορές του κλάδου υγείας για έναν χρόνο – αναδρομικά για το έτος 2022 – προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Από την 1η Ιουνίου 2023, όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: “έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών”, και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Όσοι μη μισθωτοί χάσουν την προθεσμία της 31ης Μαΐου, δηλαδή δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των εισφορών υγείας, θα μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα μόνο με την εξής τρόπο: Εντάσσοντας όλες τις οφειλές τους – δηλαδή όχι μόνο για τις εισφορές υγείας αλλά και τις εισφορές κύριας ασφάλισης κλπ- στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Εκείνο που πρέπει, όμως, να επισημανθεί είναι πως σε περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας εντάξει την οφειλή του στις 24 δόσεις, και έπειτα χάσει τη ρύθμιση αυτή, δεν θα μπορεί να επανεντάξει την ίδια οφειλή στις 24 δόσεις.

Παράλληλα, θυμίζεται πως είναι ανοιχτή (έως τις 31 Ιουλίου 2023) η πλατφόρμα για την αναβίωση των 72 και των 120 δόσεων, αλλά και για την ένταξη των οφειλών της περιόδου μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2022 στην έκτακτη ρύθμιση των 72 δόσεων. 

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR