Τα «νέα» εισπρακτικά μέτρα στο τραπέζι του ΥΠ.ΟΙΚ.

Παρατείνεται η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία
29 Απριλίου, 2015
ICAP: Βελτίωση των εταιρικών κερδών το 2014
4 Μαΐου, 2015
Δείτε τα όλα

Τα «νέα» εισπρακτικά μέτρα στο τραπέζι του ΥΠ.ΟΙΚ.

30/4/2015

Τη λίστα με τα νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα πρόκειται να οριστικοποιήσει εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να γεφυρώσει δυο κενά: το κενό που τη χωρίζει με τους δανειστές και το δημοσιονομικό για φέτος, που πληροφορίες το ανεβάζουν έως και τα 3 δισ. ευρώ. Και αυτά με σημαντική μείωση του δημοσιονομικού στόχου στο 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3% που προβλέπεται στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να εμφανιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στο πρώτο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης:

• αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος επιβάλλεται στα ΙΧ μεγάλου κυβισμού, στις πισίνες, στα σκάφη αναψυχής κ.λπ.. Ο φόρος επιβάλλεται ως ποσοστό του ετήσιου τεκμηρίου και το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την αύξηση των συντελεστών του.

• διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στην υφιστάμενη μορφή του και φέτος, με μετάθεση της αντικατάστασής του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Είναι άλλωστε ένας φόρος ο οποίος παρά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε έφερε στα δημόσια ταμεία όσα ακριβώς είχαν προϋπολογιστεί, ήτοι 2,6 δισ. ευρώ.

• θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με την καταβολή κατ΄ αποκοπήν φόρου.

• ρύθμιση περαίωσης όλων των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εντοπίσει σημαντική πηγή εσόδων στις ανέλεγκτες χρήσεις των επιχειρήσεων με υψηλό τζίρο οι οποίες είχαν εξαιρεθεί από παλαιότερες ρυθμίσεις περαίωσης.

• έσοδα από τις λίστες της φοροδιαφυγής. Στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν εισηγήσεις για ρύθμιση που θα φέρει άμεσα ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο μέσω ρύθμισης άμεσης καταβολής του οφειλόμενου φόρου.

• παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της εφαρμογής και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης της εφορίας. Με την εκπνοή της ρύθμισης των 100 δόσεων στο τέλος Μαΐου υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί πρόγραμμα μέτρων κατάσχεσης τραπεζικών υπολοίπων με συνοπτικές διαδικασίες (ακόμη και περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων).

• αύξηση των εισιτηρίων στους πολιτιστικούς χώρους, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

• ενεργοποίηση του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, η πληρωμή του οποίου έχει μεταφερθεί στο τέλος του έτους και πιθανά την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

• ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων (π.χ. κληρονομιών)

Περί έκτακτης εισφοράς

Το θέμα της έκτακτης εισφοράς βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της κυβέρνησης, αλλά μόνο ως ύστατο εισπρακτικό όπλο και εφόσον δεν πειστούν οι εταίροι ότι το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει με τα παραπάνω μέτρα. Τα σενάρια που έχουν εξεταστεί αφορούν:

-στην αύξηση της υφιστάμενης εισφοράς αλληλεγγύης από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω (π.χ. πάνω από 30.000 ευρώ). Το δημοσιονομικά θετικό αυτής της επιλογής είναι ότι πρόκειται για ένα μέτρο έκτακτης απόδοσης.

-στην επιβολή έκτακτης εισφοράς με βάση το συνολικό ύψους του εισοδήματος.

-στην επιβολή έκτακτης εισφοράς με βάση το συνολικό ύψος της ακίνητης και κινητής περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν σενάρια για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Πηγή: capital.gr