Στόχος η φοροδιαφυγή

Αντεπίθεση εμπόρων για τις κατασχέσεις
31 Ιουλίου, 2015
Εξετάζεται νέα χαλάρωση των capitals controls στις επιχειρήσεις
31 Ιουλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Στόχος η φοροδιαφυγή

31/07/2015

Κύριος στόχος για το νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κο Τρύφωνα Αλεξιάδη αποτελεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο. Προερχόμενος από τον κλάδο των εφοριακών κι έχοντας γνώση του αντικειμένου θέλει να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα, τα οποία αποτελούν βασικούς λόγος για τους οποίους η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί όχι ανίκητη από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

1. Πέντε κινήσεις σχεδιάζει να εφαρμόσει για την επιτυχία του εγχειρήματος του:1. Ενίσχυση με προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό θα γίνει μέσω της ακύρωσης των περισσότερων αποσπάσεων που έχουν γίνει από το υπουργείο και της επιστροφής των υπαλλήλων στις θέσεις τους. Άμεση μετάταξη στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 1.000 υπαλλήλων κυρίως οικονομικής κατεύθυνσης από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και πρόσληψη των υπαλλήλων που έχουν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους. Με την εξασφάλιση περισσότερων υπαλλήλων θα ενισχυθούν ελεγκτικά κυρίως το ΣΔΟΕ και υπηρεσίες όπως το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου.

2. Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για έργο το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά από μεγάλα τουριστικά νησιά και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα προκειμένου να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ο τζίρος των επιχειρήσεων και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της χρήσης αδήλωτων ταμειακών μηχανών.

3. Ενίσχυση των τελωνείων με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως είναι οι γεφυροπλάστιγγες και οι συσκευές ακτίνων Χ προκειμένου να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.

4. Κινητοποίηση σχεδόν του συνόλου του εργατικού δυναμικού του υπουργείου Οικονομικών για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά. Εντός ή εκτός ωραρίου οι εφοριακοί θα συμμετέχουν σε ελεγκτικά συνεργεία τα οποία θα διαπιστώνουν αν οι επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και πώλησης προϊόντων καθώς και αν έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος ΦΠΑ.

5. Καθιέρωση νέου ποινολογίου για τη φοροδιαφυγή με εξορθολογισμό των προστίμων και σύνδεσή τους με το τζίρο της επιχείρησης που παραβιάζει τη φορολογική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί σοβαρά η θέσπιση της συνυπευθυνότητας του καταναλωτή όταν δεν εκδίδεται απόδειξη.