Αντεπίθεση εμπόρων για τις κατασχέσεις

Eνδικοφανής προσφυγή: ερωτήσεις και απαντήσεις
31 Ιουλίου, 2015
Στόχος η φοροδιαφυγή
31 Ιουλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Αντεπίθεση εμπόρων για τις κατασχέσεις

31/7/2015

Επί ποδός πολέμου έναντι του νομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα των δανειστών-εταίρων (κύρωση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και της οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων) βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της χώρας, όσον αφορά τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και τις προσωποκρατήσεις για τα χρέη των επαγγελματιών, την ίδια ώρα που ο απολογισμός των δύο πρώτων εβδομάδων της θερινής εκπτωτικής περιόδου είναι τουλάχιστον απογοητευτικός.

Η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 θα φέρει στη Βουλή λύση για τα «κόκκινα δάνεια» και την πρώτη κατοικία δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τους εμπόρους και επαγγελματίες, που σχεδιάζουν τις δικές τους κινήσεις νομικής αντεπίθεσης και προστασίας του κλάδου, έναντι του εν λόγω τελευταίου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που υπερψήφισε η ελληνική Βουλή.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΕΕ, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Εμπορίου, Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Παντελή Φιλιππίδη να προτείνει τη σύσταση «Ομάδας Κρούσης» για το θέμα των δανείων και κατασχέσεων των εμπόρων και επαγγελματιών, η οποία θα έχει τη μορφή Νομικής Υπηρεσίας, με στόχο την προστασία των μελών της ΕΣΕΕ, των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, και θα πολεμήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που προβλέπει δημεύσεις περιουσιών.

«Θα ενημερωθούμε ασφαλώς αναλυτικά για το νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση θεωρητικά διαβεβαιώνει ότι θα αλλάξει, αλλά θα κινηθούμε ακόμα και νομικά για την αποτροπή των δημεύσεων των περιουσιών του εμπορικού κόσμου» αναφέρει στη «Ν» ο κ. Φιλιππίδης. Κατά τον πρόεδρο του ΕΣΘ, η συμφωνία στην οποία προχωρά η κυβέρνηση με τους δανειστές-εταίρους της χώρας «είναι μια συμφωνία που δεν εκτελείται. Ο εμπορικός κόσμος πολύ απλά δεν μπορεί να πληρώσει. Είναι δυνατόν και οι 230 βουλευτές που υπερψήφισαν τη συμφωνία να μη γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και την αγορά; Τους ρωτούμε απλά ποια είναι η Ελλάδα χωρίς τους Έλληνες». Στο μεταξύ, ο απολογισμός των δύο πρώτων εβδομάδων της θερινής εκπτωτικής περιόδου για την αγορά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΣΘ, είναι άκρως απογοητευτικός, με την πτώση του τζίρου να φτάνει στα είδη δεύτερης ανάγκης, όπως ένδυση, υπόδηση και ηλεκτρικά είδη, ακόμη και σε ποσοστά της τάξης του 70%80% και με επαπειλούμενη νέα «βροχή» λουκέτων τόσο στο ιστορικό εμπορικό

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με επιστολή του προς τους βουλευτές Μαγνησίας για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με την οποία ζητούσε την απόσυρσή του, τονίζει ότι αυτό φέρνει κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και προσωποκρατήσεις για τα χρέη των επαγγελματιών.

Πηγή: Ναυτεμπορική