Εξετάζεται νέα χαλάρωση των capitals controls στις επιχειρήσεις

Στόχος η φοροδιαφυγή
31 Ιουλίου, 2015
Αλλαγές στους όρους και τη διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ
31 Ιουλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Εξετάζεται νέα χαλάρωση των capitals controls στις επιχειρήσεις

31/07/2015

Καρπούς φαίνεται να αποδίδει η έντονη πίεση που ακούν οι φορείς της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάγκη “χαλάρωσης” των περιοριστικών όρων που ισχύουν για τις εταιρικές συναλλαγές με το εξωτερικό.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται αύξηση του ημερήσιου ορίου για συναλλαγές επιχειρήσεων προς το εξωτερικό, που θα υπογραφεί με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που προκρίνεται, ανεβάζει το όριο στις 150.000 ευρώ, από 100.000 που είναι σήμερα. Αντίστοιχα θα πρέπει να αναμένεται και αύξηση του σωρευτικού ορίου ανά πιστωτικό ίδρυμα, από 3,4 εκατ. ευρώ την ημέρα σε 5 εκατ. ευρώ την ημέρα για τις συστημικές τράπεζες και ανάλογα για τις λοιπές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φαίνεται να βρίσκει λύση και το θέμα των “ακάλυπτων” επιταγών, με περίοδο χάριτος τουλάχιστον δύο μηνών για την εξόφληση των επιταγών που βρίσκονται ήδη χωρίς αντίκρισμα στα χέρια χιλιάδων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, απόρροια των capital controls.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και άλλων φορέων, σύμφωνα με την οποία, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησής τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς τον κίνδυνο υπαγωγής στον “Τειρεσία”.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, μετά τα capital controls περίπου μία στις τρεις επιταγές που κυκλοφορούν δεν έχουν αντίκρισμα, με αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει ο νόμος (προβλέπει προθεσμία οκτώ ημερών μετά τις 20 Ιουλίου (λήξη τραπεζικής αργίας)) πριν σφραγιστούν, και 30 ημερών πριν από την ενεργοποίηση της μαύρης λίστας του “Τειρεσία”, η αγορά να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα.