Thessaly Evros Pass: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
9 Ιουλίου, 2024Αντικειμενικές: Στην τελική ευθεία η επανεξέταση σε 12 δήμους –Τι θα σημάνει τυχόν «κούρεμά» τους
9 Ιουλίου, 202409/07/2024
ΠΑΡΑ το γεγονός ότι οι πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη παραμένουν εξασθενημένες, διαφαίνεται προοπτική σταδιακής βελτίωσης τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ για τον δανεισμό μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2024, γεγονός που σημαίνει μία βήμα προς βήμα επιστροφή στην κανονικότητα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση στις 5-6 Ιουνίου, η EKT έκρινε αναγκαίο να κάνει ένα βήμα μείωσης των επιτοκίων με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της, ακόμη και εάν αυτά τα στοιχεία ήταν λιγότερο πειστικά απ’ ό,τι θα ήθελε η κεντρική τράπεζα, ενώ οι αγορές παραμένουν σταθερές στο σενάριο των δύο ακόμη επιτοκιακών μειώσεων των 25 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους, παρότι ο κύκλος μείωσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προδιαγράφεται πιο συγκρατημένος.
Οι χρηματοοικονομικές αγορές βρήκαν στήριγμα στην αυξημένη όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με την πιο εξασθενημένη τάση για ρίσκο μεταξύ των καταναλωτών και επιχειρήσεων της Ευρωζώνης.
Αυτό υποδηλώνει είτε ότι το κλίμα στις χρηματοοικονομικές αγορές ενδεχομένως θα αποδυναμωθεί έως κάποιον βαθμό είτε ότι η οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα για να αντισταθμίσει αυτό το κενό, παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις αβεβαιότητες.
Προς το παρόν, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν σε περιοριστικά επίπεδα, καθώς οι μέχρι πρότινος επιτοκιακές αυξήσεις μεταδόθηκαν σε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτικές δυναμικές παραμένουν αδύναμες και η ροή πιστώσεων προς επιχειρήσεις εξακολούθησε να κυμαίνεται σε χαμηλά, τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο. Η ζήτηση των επιχειρήσεων για δάνεια με σκοπό τις επενδύσεις παρέμεινε πολύ εξασθενημένη, εξαιτίας τόσο της χαμηλής ζήτησης όσο και του συνεχιζόμενου υψηλού κόστους δανεισμού. Στάσιμος παρέμεινε και ο ρυθμός χορήγησης δανείων για αγορά κατοικίας, με την καταναλωτική πίστη ωστόσο να αποδεικνύεται πιο ανθεκτική, παρότι ακόμη αδύναμη.
Τώρα, η ΕΚΤ κρίνει ότι ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά και αυτό επειδή διαπιστώθηκε ότι το ρευστοποιήσιμο ενεργητικό των τραπεζών δεν έχει μειωθεί, καθώς οι μακρόχρονες διαδικασίες αναχρηματοδότησης έφθασαν στη λήξη τους. Η μέχρι τώρα άποψη ήταν ότι, όσο οι τράπεζες ευνοούνται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα στο Ευρωσύστημα, δεν έχουν κίνητρα να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία, κάτι που σταδιακά θα αρχίσει να αλλάζει.
Η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών έχει ενισχύσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως άλλωστε υπογραμμίστηκε και στην Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Βέβαια, θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ενώ μια ξαφνική επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών διεθνώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανατιμολόγηση των αποτιμήσεων σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Ενδεχόμενες νέες απειλές
ΝΕΟΙ κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκύψουν από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού αγαθών σε έναν κόσμο ιδιαίτερα ευάλωτο σε πιο συχνές διαταραχές της αλυσίδας τροφοδοσίας, γεωπολιτικό κατακερματισμό, προστατευτισμό και κλιματική αλλαγή, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο αντίκτυπος από τη δυναμική των μισθών με τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας, ενώ σε οικονομικό επίπεδο ελλοχεύει ο κίνδυνος οι καταναλωτές να αποταμιεύσουν περισσότερα χρήματα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στην άκρη οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ έδειξαν πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, αποφάσισαν να βάλουν για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού και να μειώσουν τα επιτόκια, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η αναμονή της πλήρους εικόνας των τιμών ενείχε τον κίνδυνο να καθυστερήσουν να κάνουν κίνηση. Αυτό υπογραμμίζει μια μικρή επιφυλακτικότητα εκ μέρους των αξιωματούχων της ΕΚΤ να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, εν μέσω ανησυχιών ότι η όποια καθυστέρηση στην επίτευξη του στόχου του 2% θα μπορούσε να έχει κόστος. Η βασική ανησυχία των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τα πρακτικά, είναι ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά ασταθής, ώστε η ΕΚΤ να είναι σίγουρη ότι θα υποχωρήσει στο 2% έως τα τέλη του 2025, όπως προβλέπει.
Το βασικό σενάριο Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να κινούνται κοντά στα σημερινά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και γι’ αυτό οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θέλουν να μειώσουν τα επιτόκια υπερβολικά γρήγορα, εν μέσω της σημερινής μεγάλης αβεβαιότητας για τα πάντα, από τις αυξήσεις των μισθών έως την έκβαση των γαλλικών εκλογών. «Η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προσέφερε μεγαλύτερη προστασία κατά των πτωτικών κινδύνων από το να τα διατηρούσαμε στα σημερινά επίπεδα. Όμως, ακόμη και μια περαιτέρω μείωση των 25 μονάδων βάσης θα διατηρήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα», επισημαίνεται στα πρακτικά.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr