Αντικειμενικές: Στην τελική ευθεία η επανεξέταση σε 12 δήμους –Τι θα σημάνει τυχόν «κούρεμά» τους

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα βλέπει η ΕΚΤ
9 Ιουλίου, 2024
Servicers: Να αρθούν στρεβλώσεις και γραφειοκρατία που φρενάρουν τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους
9 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Αντικειμενικές: Στην τελική ευθεία η επανεξέταση σε 12 δήμους –Τι θα σημάνει τυχόν «κούρεμά» τους

09/07/2024

Το πόρισμα των ανεξάρτητων εκτιμητών αναμένεται ως τον Σεπτέμβριο

Έτοιμοι να πιάσουν δουλειά είναι  οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι  ανέλαβαν το έργο της  επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών ακινήτων στους 12 δήμους που υπέβαλλαν αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας «κούρεμα» τους καθώς κινούνταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μετά την πραγματοποίηση δημόσιας κλήρωσης μεταξύ των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η διαδικασία ανάθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να υποβληθούν νέες εκτιμήσεις για επανακαθορισμό των τιμών εκκινήσεως στις 36 επίμαχες ζώνες. Το πόρισμα των ανεξάρτητων εκτιμητών αναμένεται ως τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις μόλις σε 12 δήμους θα προχωρήσει η διαδικασία της επανεξέτασης των τιμών ζώνης. Οι υπόλοιπες ενστάσεις των δήμων απορρίφθηκαν καθώς δεν ήταν αιτιολογημένες. Οι δήμοι στους οποίους  επανεξετάζονται οι  τιμές ζώνης από ιδιώτες εκτιμητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι τιμές, είναι οι δήμοι: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου. Οι εκτιμητές θα υποβάλουν την πρότασή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από τη ημερομηνία δημοσιεύσεως της υπουργικής αποφάσεως.

Οι εμπορικές τιμές

Η βασική αιτία που η αρμόδια επιτροπή εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών απέρριψε την πλειονότητα των ενστάσεων των δήμων είναι η σημαντική αύξηση, κατά τους τελευταίους μήνες, των εμπορικών τιμών στην κτηματαγορά. Το ράλι των τιμών υπερκάλυψε τη διαφορά – όπου υπήρχε – μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι ενστάσεις των δήμων που ζητούσαν επαναξιολόγηση και μείωση των πρώτων.

Μείωση φόρων από τυχόν κούρεμα των τιμών

Σε περίπτωση «κουρέματος» των αντικειμενικών τιμών σε αυτούς τους 12 δήμους  θα μειωθούν μια σειρά από 20 φόρους   που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων. Μεταξύ άλλων:

  1. Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.
  2. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
  3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.
  4. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
  5. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
  6. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
  7.  Ο φόρος διανομής ακινήτων.
  8. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
  9. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
  10. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

Προχωράει η επέκταση των αντικειμενικών

Σε εξέλιξη  βρίσκεται και η άσκηση της σταδιακής επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Σε πρώτη φάση αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα.  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην Αττική το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα επεκταθεί σε περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακα, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγ. Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

ΠΗΓΗ: imerisia.gr