Προσοχή: Αυτές είναι οι παγίδες στις προσυμπληρωμένες φοροδηλώσεις

ΑΑΔΕ: Εξτρα φόρος για όσους έλαβαν αναδρομικά – Πώς θα γίνουν οι τροποποιητικές δηλώσεις
13 Ιουνίου, 2024
Νέος ΚΕΔΕ (ν. 4978/2022) – Βασικές μεταβολές και προσαρμογές της κωδικοποίησης
13 Ιουνίου, 2024
Δείτε τα όλα

Προσοχή: Αυτές είναι οι παγίδες στις προσυμπληρωμένες φοροδηλώσεις

13/06/2024

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να μην αποδεχθούν άθελά τους τεκμήρια πληρώνοντας μεγαλύτερο φόρο

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την αυτόματη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεών τους, καθώς αν δεν τσεκάρουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η Εφορία μπορεί να αποδεχτούν άθελά τους τα τεκμήρια, κάτι που σημαίνει ότι και θα πληρώσουν παραπάνω φόρο και μπορεί να χάσουν επιδόματα!

Φέτος υπολογίζεται περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα από μία πηγή μόνο θα ειδοποιηθούν για τη δυνατότητα αυτόματης υποβολής της προπληρωμένης φορολογικής δήλωσης. Η μεν αυτόματη διαδικασία μπορεί να μειώνει τον χρόνο τον κόπο και το κόστος της υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ελλοχεύει όμως τον κίνδυνο υπερφορολόγησης και απώλειας επιδομάτων. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η πιθανότητα η Εφορία να έχει υπολογίσει το φόρο εισοδήματος όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημα, αλλά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Η αποδοχή του τεκμηρίου σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν θα έχει τη δυνατότητα αμφισβήτησής τους με τους κλασικούς τρόπους, άρα και θα πληρώσει τον διπλό φόρο και μελλοντικά αν διεκδικεί επιδόματα θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως εισοδηματικό κριτήριο το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα.

Με e-mail

Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Η ΑΑΔΕ εκεί ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι έχει προβεί σε προσυμπλήρωση της δήλωσης με βάση το σύνολο των στοιχείων που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή της και πώς υπολόγισε τη φορολογική υποχρέωση. Τι πρέπει να κάνουν πρακτικά οι φορολογούμενοι; Να εισέλθουν στους λογαριασμούς τους στην ψηφιακή πύλη των φορολογικών δηλώσεων, να δουν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους και τα έντυπα προεκκαθάρισης και να ελέγξουν, μόνοι τους ή με τη βοήθεια των λογιστών τους, εάν προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του δηλωθέντος.

Εφόσον αυτό ισχύει και διαπιστώσουν ότι εξαιτίας αυτού αφενός καλούνται να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο φόρο εισοδήματος, αφετέρου κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα, πρέπει να κοιτάξουν να καλύψουν την επιπλέον διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος, αναγράφοντας στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης κάποιο ποσό ανάλωσης κεφαλαίου προερχόμενου από εισοδήματα παρελθόντων ετών ή στους κωδικούς 787-788 του πίνακα 6 της δήλωσης κάποιο χρηματικό ποσό δανείου, δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς, κέρδους από τυχερό παίγνιο, εφάπαξ αποζημίωσης κ.λπ. που έλαβαν το 2023. Θα χρειαστεί δηλαδή πρώτα να προσθέσουν στη φορολογική τους δήλωση δεδομένα για ποσά που καλύπτουν τεκμήρια και είναι αναγκαία τόσο για τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης όσο και για την κατοχύρωση δικαιωμάτων είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και ύστερα να υποβάλουν τη δήλωση οι ίδιοι.

Ο γενικός κανόνας για τις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις είναι ο εξής: εφόσον οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους. Αν όμως τα στοιχεία δεν είναι σωστά, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τροποποιήσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ειδικότερα, μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση και από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15ήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς για να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr