ΑΑΔΕ: Εξτρα φόρος για όσους έλαβαν αναδρομικά – Πώς θα γίνουν οι τροποποιητικές δηλώσεις

ΑΑΔΕ για φορολογικές δηλώσεις: Για ποιους γίνεται προαιρετικός ο IBAN
13 Ιουνίου, 2024
Προσοχή: Αυτές είναι οι παγίδες στις προσυμπληρωμένες φοροδηλώσεις
13 Ιουνίου, 2024
Δείτε τα όλα

ΑΑΔΕ: Εξτρα φόρος για όσους έλαβαν αναδρομικά – Πώς θα γίνουν οι τροποποιητικές δηλώσεις

13/06/2024

Προθεσμία έως το τέλος του χρόνου θα έχουν όλοι εκείνοι οι φορολογούμενοι, μισθωτοί ή συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά μέσα στο 2023 και αφορούσαν τις χρήσεις 2015 έως και το 2022

Ξεχωριστό φόρο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έλαβαν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, αποζημιώσεις και επιδόματα κατά το 2023. Τα αναδρομικά εισοδήματα θα πρέπει να δηλωθούν μέσω τροποποιητικών δηλώσεων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αυτών των δηλώσεων έχει ανοίξει και αφορά την περίοδο από το 2015 έως το 2022.

Οι υπόχρεοι πρέπει να υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, χωρίς την επιβολή προστίμων. Ο φόρος που θα υπολογιστεί με το νέο εκκαθαριστικό, το οποίο θα εκδοθεί αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Ειδικά για τους συνταξιούχους, υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στην ΑΑΔΕ για να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος από τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις, βάσει της πάγιας ρύθμισης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά της περιόδου 2015-2021 υποβάλλονται ξεχωριστά για κάθε έτος που αφορούν. Για παράδειγμα, για αναδρομικά συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2022 και αφορούν το 2020, οι φορολογούμενοι πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το 2021.

Πως δηλώνονται τα αναδρομικά 

Τα ποσά των αναδρομικών δηλώνονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής αυτών των κωδικών. Αν κάποιος θέλει να τροποποιήσει άλλα στοιχεία της δήλωσής του, πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από μισθωτούς ή συνταξιούχους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, γίνονται δεκτές χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Ακόμα και αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, δεν επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ερωτήσεις – απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ :

Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στη συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική Δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλετε οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2024). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν.

Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση αναδρομικών;

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία.

Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας, πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr