«Παγώνουν» τα δάνεια των τραπεζών

Με στόχο την «πράσινη» ενέργεια
26 Ιουνίου, 2015
Παράταση για το Ε9 και πιθανόν το Ε1
26 Ιουνίου, 2015
Δείτε τα όλα

«Παγώνουν» τα δάνεια των τραπεζών

26/6/2015

Μόλις 700 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν προς ιδιώτες και ΜμΕ το πρώτο εξάμηνο του 2015, μέσα σε ένα τοπίο γενικής αβεβαιότητας. Αρκεί να σημειωθεί ότι ένα μέρος των εκταμιεύσεων αφορά σε αιτήσεις που έγιναν πριν την προεκλογική περίοδο, ενώ ένα μεγάλο μέρος αιτήσεων που εγκρίθηκαν, δεν εκταμιεύθηκαν με απόφαση του αιτούντος, για να φανεί η πλήρη εικόνα του προβλήματος.

Αν και συνολικά οι εκταμιεύσεις για το πρώτο εξάμηνο 2015 κινήθηκαν οριακά πάνω από το αντίστοιχο περσινό, οι προβλέψεις για το συνολικό έτος προσγειώθηκαν «ανώμαλα» στο 50% των αρχικών προβλέψεων (που έγιναν το φθινόπωρο του 2014) σε 5 δις ευρώ με σταθερή υποχώρηση λόγω του γενικευμένου αρνητικού κλίματος.

Τα στεγαστικά δάνεια για το πρώτο εξάμηνο άγγιξαν τα 150 εκατ, ευρώ, ενώ τα καταναλωτικά (μαζί με τα δάνεια αυτοκινήτου που σημείωσαν αύξηση) ανήλθαν σε 200 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 350 εκατ. αφορούν σε νέα δάνεια προς ΜμΕ. Η πλειονότητα αυτών προέρχεται από τον κλάδο της εστίασης με τις τράπεζες να «φρενάρουν» τέτοιου είδους αιτήματα. Ο λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί ότι η πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων – 80% – κλείνει μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Στον αντίποδα, θετικά βλέπουν οι τράπεζες κεφάλαια κίνησης για ΜμΕ, οι οποίες παρουσιάζουν ένα βιώσιμο σχέδιο και ζητούν κεφάλαια κίνησης για να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας και του συναλλακτικού κύκλου τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στην οικονομική στενότητα της αγοράς.

Επίσης οι τράπεζες αναζητούν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια, βιώσιμα και αναπτυξιακά, με ιδίας συμμετοχή του επιχειρηματία και έντονη εξωστρέφεια.

Όσον αφορά στη λιανική και τα δάνεια προς αυτό τον κλάδο, η εικόνα παραμένει θολή λόγω της μειωμένης γενικής ζήτησης και της έλλειψης εμπιστοσύνης στις αγορές.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εγκρίσεις δανείων έχουν αυξηθεί κατά δήλωση τραπεζικών στελεχών κατά 70% – 80%, ενδεικτικό της γενικότερης φοβίας του επιχειρηματικού κόσμου να προσεγγίσει τις τράπεζες για χρηματοδότηση. Αντίθετα, από την πλευρά τους 4 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι «πέφτουν σε  τοίχο», όταν απευθύνονται στις τράπεζες για χρηματοδότηση, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τα υπόλοιπα χρηματοδότησης στα τέλη Απριλίου ανήλθαν σε 101,7 δις ευρώ για επιχειρήσεις, 69,3 δις για στεγαστικά και 25,7 δις για καταναλωτικά.