Παράταση για το Ε9 και πιθανόν το Ε1

«Παγώνουν» τα δάνεια των τραπεζών
26 Ιουνίου, 2015
Οικονομία: Οι δύο άσσοι που έσωσαν την παρτίδα του τριμήνου
26 Ιουνίου, 2015
Δείτε τα όλα

Παράταση για το Ε9 και πιθανόν το Ε1

26/6/2015

Η αναμενόμενη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που λήγει στις 30 Ιουνίου είναι προ των πυλών μετά την παράταση που δόθηκε για την υποβολή του Ε9 έως τις 27 Ιουλίου. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι έχει δηλωθεί ρητά ότι δε θα υπάρξει σε καμία περίπτωση μετάθεση πληρωμής του αναλογούντος φόρου.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από τροπολογία-προσθήκη που κατέθεσε  χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας…».

Σύμφωνα με την παραπάνω τροπολογία προβλέπεται η καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιουλίου, τη δεύτερη την αντίστοιχη μέρα του Σεπτεμβρίου και η τρίτη την τελευταία μέρα του Νοεμβρίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όποια παράταση κι αν δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει την 27η Ιουλίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την καταβολή του αναλογούντος φόρου μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και αύξηση στις 120 ημέρες (από 90 ημέρες) της προθεσμίας έκδοσης αποφάσεων επί των ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Η παράταση προθεσμίας ισχύει και για προσφυγές, των οποίων η ημερομηνία κατάθεσης δεν έληξε μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της παρούσης τροπολογίας στη Βουλή. Είναι προφανές ότι η παράταση αυτή είναι αναγκαία για την πλήρη και ορθολογική αντιμετώπιση των υποθέσεων (λόγω ιδιαιτεροτήτων, όγκου και πολυπλοκότητας).