Οι πλατφόρμες που θα μοιράσουν «χρήμα» στην αγορά


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Τι αλλάζει στο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο»
17 Ιουνίου, 2022
Μοιράζονται επιδοτήσεις €442 εκατ. για ψηφιακό μετασχηματισμό
17 Ιουνίου, 2022
Δείτε τα όλα

Οι πλατφόρμες που θα μοιράσουν «χρήμα» στην αγορά


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

17/06/2022

Τις επόμενες ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν «ζεστό χρήμα» είτε για να πάρουν πίσω μέρος των επιβαρύνσεων που υπέστησαν στους λογαριασμούς ρεύματος είτε για να αντικαταστήσουν παλαιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές με νέες.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Power Pass ώστε οι καταναλωτές να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα ρεύματος, ύψους έως 600 ευρώ, για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαίου 2022. Παράλληλα, η 20η Ιουνίου είναι η πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για την επιδότηση αλλαγής ενεργοβόρων συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες).

Επίδομα ρεύματος

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο εκτιμάται ότι θα είναι όλα έτοιμα για να ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην τελετή απονομής των βραβείων του ΕΒΕΑ, «ίσως με μία-δύο μέρες καθυστέρηση για κάποιους τεχνικούς λόγους, θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα του Power Pass, έτσι ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά που δικαιούνται τη στήριξη, και είναι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, να εισάγουν τα στοιχεία τους και να επιστραφεί στους λογαριασμούς τους ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα φτάνει έως και τα 600 ευρώ, ώστε να καλύψουμε ένα σημαντικό κομμάτι από τις υπερβολικές αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που πλήρωσαν τους πρώτους μήνες του 2022»

Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες με τις πληρωμές να πραγματοποιούνται εντός του Ιουλίου.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, το 2020, έως 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο ή περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη επιδότηση αντικατάστασης παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA, στους σχεδιασμούς είναι η πλατφόρμα να ανοίξει τη μεθεπόμενη Δευτέρα και να παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες για την υποβολή των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Υπενθυμίζεται πως οι παλιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, για να αντικατασταθούν.

Στην πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν  τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό παροχής, δηλαδή τον αριθμό μετρητή. «Ακόμα θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά για την αντικατάσταση της συσκευής τους» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Μάλιστα σημείωσε ότι όταν θα πηγαίνει ο υπάλληλος για την αντικατάσταση της συσκευής θα συμπληρώνεται υπεύθυνη δήλωση ότι η συσκευή είναι παλιά.

Το πρόγραμμα, ύψους 150 εκατ. ευρώ, αφορά μόνο νοικοκυριά. Το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα. Κάθε νοικοκυριό έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει από 1 έως και 3 συσκευές. Μπορεί να αλλάξει για παράδειγμα 1 κλιματιστικό, 1 ψυγείο και έναν καταψύκτη. Εξαίρεση αποτελούν τα κλιματιστικά, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης έως και δύο. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό μπορεί να αλλάξει 2 κλιματιστικά και ένα ψυγείο. Δεν μπορεί, όμως, να αλλάξει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες.

Πηγή: Ναυτεμπορική