Οι ωφέλειες για το τραπεζικό σύστημα από waiver και QE

Ευκαιρίες λόγω παράτασης και προκαταβολής των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020
17 Ιουνίου, 2016
Υπ. Οικονομίας: Συνεχίζονται απρόσκοπτα τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020
23 Ιουνίου, 2016
Δείτε τα όλα

Οι ωφέλειες για το τραπεζικό σύστημα από waiver και QE

[:el]23/6/2016

Η εκτός απροόπτου επαναφορά σήμερα του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επαναφορά των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα.

Με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ακόμη και στην τελική ευθεία, έχει απολεσθεί το μομέντουμ που θα προκαλούσε ένα θετικό σοκ, με αποτέλεσμα πλέον το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην επόμενη μέρα.

Επιτάχυνση

Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι επιχειρούν να παρουσιάσουν το επενδυτικό στόρι του κλάδου και της οικονομίας στο φόρουμ της Νέας Υόρκης, το ζητούμενο είναι με βάση τις εξελίξεις που προκύπτουν άμεσα από την αξιολόγηση -το waiver, η είσοδος στο QE (Quantitative easing – ποσοτική χαλάρωση) – να επιταχυνθούν σε δεύτερο χρόνο εξελίξεις που σχετίζονται με την πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου και των τραπεζών και κυρίως να ενισχυθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Χωρίς να είναι ευκαταφρόνητα τα οφέλη από το waiver (η ρήτρα εξαίρεσης που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να αποδέχεται ως εγγυήσεις ελληνικά κρατικά ομόλογα) -υπολογίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε 400 με 500 εκατ. ευρώ μαζί με το όφελος από το QE- οι τράπεζες προσβλέπουν σε μια βελτίωση των προοπτικών με αφετηρία την απόφαση αυτή της ΕΚΤ που επαναφέρει τους ελληνικούς τίτλους ως collateral στην κύρια χρηματοδοτική λειτουργία του ευρωσυστήματος.

Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης είναι άμεση ωφέλεια -το ύψος της εξαρτάται από το αν σε αυτή τη φάση θα μειωθούν τα haircut που επιβάλλονται σε ελληνικούς τίτλους-, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι δυνατή η συμμετοχή στην εξαιρετικά φθηνή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα TLTRO2 και σε χρόνο που θα αποφασίσει η ΕΚΤ τη χρήση του QE. H βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης θα επιτρέψει, όπως εκτιμάται, τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κρίσιμο για τις τράπεζες είναι να διατηρηθεί μια πορεία προς την κανονικότητα, που έχει ως αφετηρία το waiver και περνά από την εμπέδωση της εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει επάνοδο καταθέσεων και άρση των capital controls.

«Εσωτερική» αλλά και εξωτερική εμπιστοσύνη θα δώσουν το στίγμα μιας σταθερής αναπτυξιακής πορείας, η οποία συνδέεται με την ενίσχυση της καταθετικής βάσης και δίνει την ευκαιρία για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνουν οι Έλληνες τραπεζίτες.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης για χαλάρωση capital controls

Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα γίνει δυνατή η χαλάρωση των capital controls, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι (στη φωτογραφία) μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε ότι καθοριστική σημασία έχει η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείρισή τους.

Τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν εκπληρώθηκαν και η εκταμίευση ολοκληρώθηκε. Όλα είναι ένας συνδυασμός μακροοικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημιούργησαν και θα συνεχίσουν να δημιουργούν σταθεροποίηση και τους όρους για να αποκατασταθεί η «εσωτερική εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Ντράγκι.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]