Υπ. Οικονομίας: Συνεχίζονται απρόσκοπτα τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Οι ωφέλειες για το τραπεζικό σύστημα από waiver και QE
23 Ιουνίου, 2016
Θ. Τζάκρη: Προς νέο σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων εντός του Ιουλίου
24 Ιουνίου, 2016
Δείτε τα όλα

Υπ. Οικονομίας: Συνεχίζονται απρόσκοπτα τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020

[:el]23/6/2016

Συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομίας, σχολιάζοντας τα περί προληπτικού «παγώματος» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων της εφημερίδας New Europe.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Νew Europe, η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν αποφάσισε το προληπτικό «πάγωμα» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προς την Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για ύπαρξη καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών στη χώρα μας.

Η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό εσωτερικό έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Γερμανού Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν Βάλτερ Ντέφαα, ο οποίος αναφέρει ότι προσωρινά αποφάσισε να διακόψει τις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα και μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα από την Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Ντέφαα επικαλείται τα στοιχεία έρευνας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και το δελτίο τύπου της 17ης Μαΐου, η οποία μιλούσε για ένα καρτέλ από ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιείται από το 1989 ως σήμερα, και «σίγουρα έχει επωφεληθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια στο παρελθόν».

Το καρτέλ φαίνεται να έχει δραστηριότητες στους τομείς της οδοποιίας, τους σιδηροδρόμους, την κατασκευή μετρό και άλλα έργα, αναφέρει το έγγραφο του κ. Ντέφαα.

Πηγές από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ανέφεραν στο New Europe ότι το έγγραφο «είναι ένα από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν εσωτερικά» και ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Κομισιόν προς την κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύουν να χειριστούν το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο.

Ειδικότερα, το υπουργείο τονίζει ότι:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.[:]