Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που συνδυάζει δάνεια και επιδότηση με κριτήρια ESG

Νέα προσπάθεια επιτάχυνσης υποθέσεων του νόμου «Κατσέλη»
1 Απριλίου, 2022
Αναπτυξιακός νόμος: Συστήνεται γνωμοδοτική επιτροπή για την εξέταση επενδυτικών σχεδίων
1 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που συνδυάζει δάνεια και επιδότηση με κριτήρια ESG

01/04/2022

Εταιρείες που διαθέτουν επενδυτικό πλάνο το οποίο συνδέεται με καινοτόμες δράσεις/κριτήρια ESG και θα αποσκοπεί στην αύξηση της βιωσιμότητάς και της ανταγωνιστικότητάς τους, θα μπορούν να λάβουν δάνεια ύψους 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, έως δεκαετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος έως και 3 χρόνια.

Ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο το «Innovation Loan» θα παρουσιάσει σε λίγες εβδομάδες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB όπως ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στο ESG Athens Symposium 2022 ο εκτελεστικός αντιπρόεδρός της Παντελής Τζωρτζάκης.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB έχει σχεδιάσει ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν για την «καινοτομία και το ESG» το οποίο θα συνδυάζει για πρώτη φορά τραπεζικό δανεισμό με κρατική επιχορήγηση.

Συγκεκριμένα, εταιρείες που διαθέτουν επενδυτικό πλάνο το οποίο συνδέεται με καινοτόμες δράσεις/κριτήρια ESG και θα αποσκοπεί στην αύξηση της βιωσιμότητάς και της ανταγωνιστικότητάς τους, θα μπορούν να λάβουν δάνεια ύψους 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, έως δεκαετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος έως και 3 χρόνια.

Εφόσον κατά την υλοποίηση του σχεδίου διαπιστωθεί ότι πληρούνται τα ESG κριτήρια και οι προδιαγραφές καινοτόμου δράσης, το 20% του δανείου θα μετατρέπεται σε επιχορήγηση, με εξόφληση μέρους του δανείου. Αν δηλαδή μια επιχείρηση λάβει δάνειο ύψους 400.000 ευρώ, οι 80.000 ευρώ μπορούν να χαρακτηριστούν επιχορήγηση και να αποπληρώσουν το δάνειο, εφόσον επιτευχθούν τα κριτήρια καινοτομίας και ESG.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζωρτζάκης, οι διαδικασίες για την διάθεση του προϊόντος βρίσκονται στην τελική ευθεία. Το αρχικό χαρτοφυλάκιο δανείων του νέου προϊόντος υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα παρέχει εγγύηση ύψους 80% σε κάθε δάνειο. Ως προς το 20% της επιχορήγησης αυτό θα αφορά κατά 15% στο κομμάτι της καινοτομίας και κατά 5% στο κομμάτι του ESG.

«Είναι η πρώτη φορά που συνδέουμε τη χρηματοδότηση με το ESG μετατρέποντας το δάνειο σε επιχορήγηση αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια» σημείωσε ο κ. Τζωρτζάκης συμπληρώνοντας πως «το πρώτο innovation loan, είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει εγγυημένο δάνειο με επιχορήγηση κεφαλαίου».

Πηγή: ΑΠΕ