«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» – Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ(;)

Ξεκινούν άμεσα τα πρώτα 4 προγράμματα του Αναπτυξιακού
2 Σεπτεμβρίου, 2016
Αυξημένn η χρnματοδότησn για την προώθηση της καινοτομίας
9 Σεπτεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» – Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ(;)

[:el]2/9/2016

Η μεγάλη ευκαιρία για ιδιώτες και επιχειρήσεις

 

Η ιδιαίτερη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις. Όσο η Ελλάδα ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη πορεία της συμφωνίας με τους δανειστές, προτεραιότητα για όλες τις πλευρές αποτελεί η εξομάλυνση των οικονομικών των τραπεζών, με άμεσο στόχο να αρχίσουν και πάλι να αποτελούν κινητήριο δύναμη της οικονομίας, παρέχοντας την πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίησή τους, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε «ξεκαθάρισμα» του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, επιχειρηματικών και ιδιωτικών, δίνοντας τέλος σε μία υπόθεση που χρονίζει και ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, αλλά και την κοινωνία συνολικά.

 

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι τελικές ρυθμίσεις, που ήδη ισχύουν ή θα ισχύσουν σύντομα, θα διαμορφώσουν το πλαίσιο ένταξης των δανειοληπτών σε ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης. Οι πρόσφατες αλλαγές στο «Νόμο Κατσέλη» και άλλες που αναμένονται, οι αλλαγές στις πτωχευτικές διαδικασίες των εταιριών («αρθ. 99»), η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλες ρυθμίσεις και εξελίξεις για ειδικές περιπτώσεις δανείων (δάνεια σε ελβετικό φράγκο, δάνεια για φωτοβολταϊκά πάρκα κ.α.), βασίζονται στην εκπεφρασμένη πρόθεση της Κυβέρνησης και των δανειστών για κατηγοριοποίηση των οφειλετών σε «συνεργάσιμους» και «μη συνεργάσιμους» και την ενεργή επιδίωξη είσπραξης μέσω κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.τ.λ. από τους δεύτερους.

 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δίνεται μία ευκαιρία σε όλους τους δανειολήπτες να «τακτοποιήσουν» τις οφειλές τους εκμεταλλευόμενοι τις ευεργετικές διατάξεις Νόμων και διατάξεων, που ίσως και να είναι οι τελευταίες. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, αλλά η συγκυρία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όσους αποφασίσουν να δράσουν, αντί να περιμένουν παθητικά τις εξελίξεις. Η σωστή προετοιμασία και η συντονισμένη δράση, είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση του ευνοϊκού αποτελέσματος, με δεδομένο, μάλιστα, ότι την τακτική αυτή ακολουθούν και οι ίδιες οι τράπεζες στην προσπάθεια για είσπραξη των απαιτήσεών τους και βελτίωσης της εικόνας των ισολογισμών τους.

 

Στόχοι της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι η προστασία της εταιρικής ή προσωπικής περιουσίας, η βελτίωση της ταμειακής ρευστότητας, η αύξηση της αποτελεσματικότητας, η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων και η γενικότερη επίλυση των σχετικών επιχειρηματικών προβλημάτων. Εξωδικαστικά, μέσω της εκπόνησης αναλυτικού και αξιόπιστου επιχειρηματικού πλάνου, μελέτη βιωσιμότητας και πλάνου αναδιάρθρωσης, τεκμηριώνεται:

 

  • Η βιωσιμότητα της επιχείρησης.
  • Η δυνατότητα, αλλά και ανάγκη «κουρέματος» της οφειλής, λόγω και των σημερινών συνθηκών.
  • Η συνέχιση της λειτουργίας μιας επιχείρησης, αλλά και η αξιοπρεπής διαβίωση ιδιωτών και νοικοκυριών.
  • Η ύπαρξη ελάχιστου κόστους διαβίωσης για τους ιδιώτες, αλλά και λειτουργικού κόστους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
  • Ο χαρακτηρισμός ως «συνεργάσιμος δανειολήπτης».

Με αποτέλεσμα την αύξηση της ρευστότητας με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας και διασφάλιση της συνέχισης της επιχειρηματικής λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα είναι η στιγμή να δράσετε εκμεταλλευόμενοι την πρόσφορη συγκυρία και να διαπραγματευτείτε τον αποχαρακτηρισμό των «κόκκινων» δανείων σας με ευνοϊκότερους όρους.

 

 

 

 [:]