«Κληρώνει» για τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ: 9.000 επιχειρήσεις «στην πηγή» για 800 εκατ. ευρώ

ΑΑΔΕ: Οκτώ στόχοι στη δαγκάνα των διασταυρώσεων – Ποιούς σκανάρει η εφορία
16 Μαΐου, 2024
Τουριστικές και μικρές επιχειρήσεις: Ξεκινούν οι αξιολογήσεις ΕΣΠΑ
16 Μαΐου, 2024
Δείτε τα όλα

«Κληρώνει» για τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ: 9.000 επιχειρήσεις «στην πηγή» για 800 εκατ. ευρώ

16/5/24

Ποιες μένουν «εκτός νυμφώνος» για «Πράσινες» και «Ψηφιακές» επενδύσεις – Η «ώρα της κρίσης» και για 9.800 νέες επιχειρήσεις που θα μοιραστούν 1,5 δισ. ευρώ

Τελειώνει η αγωνία για πάνω από 7.300 επιχειρήσεις που είχαν κάνει αίτηση για προγράμματα ΕΣΠΑ, διεκδικώντας επιδοτήσεις έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τις επόμενες μέρες ξεκινά και η αξιολόγηση των φακέλων για πάνω από 9.800 ενδιαφερόμενους που έκαναν αιτήσεις για ίδρυση νέων μικρομεσαίων και τουριστικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται:

  • ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και εγκρίσεων για 2.837 αιτήσεις που υποβλήθηκαν συνολικά στις Δράσεις «Ψηφιακός Μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
  • ολοκλήρωση αξιολόγησης και εγκρίσεων για ακόμη 7.797 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αιτήσεις για «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»
  • έναρξη αξιολογήσεων για 3.154 αιτήσεις χρηματοδότησης για «Ίδρυση και Λειτουργία Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»
  • έναρξη αξιολογήσεων για 6.669 αιτήσεις χρηματοδότησης για «Ίδρυση και Λειτουργία Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων».

Ωστόσο σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα φτάσει τελικά «στην πηγή», καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός απορρίψεων λόγω λαθών ή ανεπάρκειας των φακέλων που υπεβλήθησαν από τους ενδιαφερομένους.

Ποιοι θα δουν λεφτά

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, από τις σχεδόν 10.634 αιτήσεις που συνολικά υπεβλήθησαν για Ψηφιακό Μετασχηματισμό και Πράσινη Μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι τελικές εγκρίσεις ίσως δεν υπερβούν τελικά τις 9.000. Και αυτό γιατί:

Remaining Time-0:22

Fullscreen

Mute

  • μέχρι χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν εγκρίνει ήδη περίπου 7.300 για συνολικό ποσό χρηματοδότησης 650 εκατ. ευρώ
  • απομένουν περίπου 1.500 αιτήσεις για να εξεταστούν την επόμενη εβδομάδα και στις οποίες -αναλογικά προς τις ως τώρα εγκρίσεις- αναμένεται να εγκριθεί χρηματοδότηση της τάξεως των 140-150 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των χρηματοδοτήσεων σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.
  • έως 2.000 σχεδόν από τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, απορρίπτονται.

Το «δυστύχημα» για τους συγκεκριμένους υποψηφίους που θα αποκλειστούν, είναι ότι δεν θα επιδοτηθούν λόγω εσφαλμένων φακέλων ή ενεργειών τους. Αλλά και για χιλιάδες άλλους, είναι ότι οι «άκυρες» αιτήσεις αυτές δέσμευσαν μέρος από το 1 δισ. ευρώ της συνολικής χρηματοδότησης που είχε προβλεφθεί για τις δύο αυτές δράσεις (συνολικά 934 εκατ. ευρώ με επιπλέον προσαύξηση 20%). Επειδή είχε εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, δεν μπόρεσαν να κάνουν άλλοι επενδυτές περισσότερες και πιο “ώριμες” αιτήσεις επιδότησης.

Πού πάνε τα λεφτά

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” (ΕΣΠΑ 2021-2027) συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς πόρους:

  • 120.245.843 ευρώ για «Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ», «Προηγμένο Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ» και «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Αιχμής ΜμΕ»
  • 813.943.701 ευρώ για «Πράσινο Μετασχηματισμό ΜμΕ» και «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ».

Νέες επιχειρήσεις

Μετά τις εγκρίσεις για «Πράσινες» και «Ψηφιακές» δράσεις για μικρομεσαίες, σειρά παίρνουν οι διαδικασίες -ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων– για τα δύο προγράμματα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους χρηματοδότησης 1.528.024.776,70€ ευρώ.

Πρόκειται για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» όπου υπεβλήθησαν 3.154 αιτήσεις χρηματοδότησης με Δημόσια Δαπάνη 292.138.568,99€ και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» όπου υπεβλήθησαν 6.669 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού με Δημόσια Δαπάνη 1.235.886.207,71€.

Οι 9,823 αιτήσεις συνολικά αυτές θα αρχίσουν να εξετάζονται από βδομάδα, αλλά αναμένεται να πάρει μήνες η αξιολόγηση και έγκρισή τους, λόγω του μεγάλου πλήθους και της διαδικασίας μοριοδότησης που θα ακολουθηθεί. Στην πορεία θα φανεί και πόσες αιτήσεις ή φάκελοι τυχόν παρουσιάζουν ελλείψεις ή δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του κάθε προγράμματος, με αποτέλεσμα σταδιακά να απορρίπτονται.

Η Δράση στοχεύει στη δημιουργία νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους και στον τουρισμό, που θα συμβάλλουν στην αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής οικονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας με ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης.

ΠΗΓΗ: protothema.gr