Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση έως 29 Ιουλίου για την υποβολή

Νέο ΕΣΠΑ: Εγκρίθηκε το «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» με 3,9 δισ.ευρώ
17 Ιουνίου, 2022
Τα μυστικά των τεκμηρίων διαβίωσης για σπίτια και Ι.Χ
24 Ιουνίου, 2022
Δείτε τα όλα

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση έως 29 Ιουλίου για την υποβολή

24/06/2022

Παράταση σχεδόν ενός μήνα δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε τη σχετική απόφαση με την οποία οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 29 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων. 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε πως δεν αλλάζουν παρόλα αυτά οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου. Θα πρέπει έως τα τέλη Ιουλίου να κατατεθεί η πρώτη δόση ή εφάπαξ όλο το ποσό με έκπτωση 3%. 

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας του πολύ αργού ρυθμού στην υποβολή των δηλώσεων. Έως τις 20 Ιουνίου ο αριθμός των δηλώσεων μόλις που ξεπερνούσε τα 3,1 εκατομύρια από σύνολο περίπου 6,4 εκατομμυρίων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν. Εντείνονταν έτσι οι πιέσεις και τα αιτήματα από λογιστές για παράταση της προθεσμίας υποβολής. 

Σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους από αυτούς που έχουν ήδη υποβάλλει δηλώσεις έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ή σε αρκετές περιπτώσεις επιστροφή φόρου. Αντίθετα περίπου των 30% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν φόρο.

Όσοι ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 3%, είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 29 Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Παράλληλα μπορούν να αποπληρώσουν το φόρο μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση και να πληρώσουν σε έως 24 έντοκες δόσεις.  

Πηγή: Ναυτεμπορική