ΕΣΠΑ: Ποιες οι θέσεις των κομμάτων και τι να περιμένουμε την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ποιοι κλάδοι «γεννούν» απασχόληση.
16 Ιανουαρίου, 2015
Τι ισχύει για τη δημοσίευση πράξεων ανακοινώσεων των επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.
21 Ιανουαρίου, 2015
Δείτε τα όλα

ΕΣΠΑ: Ποιες οι θέσεις των κομμάτων και τι να περιμένουμε την επόμενη μέρα των εκλογών.

Οι παρενέργειες της πολιτικής αστάθειας και της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα έχουν αδιαμφισβήτητα γίνει εμφανείς στον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά.

Η Νέα Προγραμματική Περίοδος ΕΣΠΑ 2014 – 2020 είναι προ των πυλών, ωστόσο η έναρξή της μάλλον καθυστερεί, εν μέσω έκτακτων πολιτικών εξελίξεων, κυβερνητικού κενού και κοινοβουλευτικών εκλογών. Η αμφιβολία για την πορεία των προγραμματισμένων ενεργειών έως ένα σημείο δίνει τη θέση της σε ερωτήματα για τη μελλοντική εκπλήρωση των Επιχειρησιακών Σχεδίων που έχει υποβάλλει η Ελλάδα και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κρίνεται χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά στις θέσεις των κομμάτων για το θέμα.

Η Νέα Δημοκρατία προβάλλει το γεγονός της ολοκλήρωσης των προπαρασκευαστικών διαδικασιών (έγκριση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ψήφιση Νόμου, Διαχειριστικές Αρχές κλπ) και ακόμη περισσότερο την Προδημοσίευση δύο προγραμμάτων (“Επιχειρούμε Δυναμικά” για ΜμΕ και “Επιχειρηματική Ευκαιρία” για ανέργους). Η προώθηση των Προγραμμάτων είναι ούτως ή άλλως μέρος της στρατηγικής της για την επιβεβαίωση της πολιτικής της, αλλά και εργαλείο τόνωσης της ρευστότητας.

Το ΠΑΣΟΚ (το οποίο ψήφισε και τον Νόμο και συνεργάστηκε ως κυβερνητικός εταίρος στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ) και το ΠΟΤΑΜΙ αντιμετωπίζουν το ΕΣΠΑ ως ένα σημαντικό όπλο ενταγμένο στην αναπτυξιακή στρατηγική τους, στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η επιχειρηματικότητα και στόχο έχει την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Στο ίδιο πνεύμα και με νωπά δείγματα γραφής, άλλωστε, το Κίνημα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει μεν αναπροσανατολισμό δεσμεύσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. Ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξαγγέλλει εμπροσθοβαρείς πληρωμές για έργα κοινωνικής συνοχής, εκφράζει ενστάσεις για τις δομές και τις διαδικασίες που προβλέπονται, ωστόσο δεν αρνείται και δεν αλλοιώνει τον αναπτυξιακό πυρήνα των Προγραμμάτων.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά, κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, ζήτησαν αποσαφηνίσεις για ορισμένα άρθρα, σημείωσαν πάντως ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη θετική κατεύθυνση και τόνισαν την ανάγκη για την καλύτερη απορρόφηση και διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή υποστηρίζουν ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ωφελούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα τις υπερεθνικές, αντί της εγχώριας οικονομίας. Η διαφοροποίηση στις θέσεις τους, χονδρικά συνοψίζεται στο ότι το μεν πρώτο θα προέκρινε π.χ. “αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, σχολεία και νοσοκομεία, υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός”, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει ότι “Κάθε κοινοτικός πόρος, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, πρέπει να διοχετευθεί στην πρωτογενή μας παραγωγή, για να ξαναγίνει η Ελλάς αυτάρκης”.

Γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ είναι μια ευπρόσδεκτη προσδοκία για όλους σχεδόν τους κομματικούς σχηματισμούς. Η οποία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο, δεν παύει όμως να θεωρείται απαραίτητο εργαλείο για την ανάταξη της οικονομικής δραστηριότητας, να αναμένεται, να προαναγγέλλεται, να σχεδιάζεται και να προβάλλεται από όλους. Μια ματιά στις καθημερινές τηλεοπτικές συζητήσεις είναι αρκετή για να γίνει αυτό σαφές. Θα ήταν και παράλογο, άλλωστε, να αρνηθεί οποιοσδήποτε την παροχή ρευστότητας, με πόρους εκτός των εγχώριων, στη “στεγνή” ελληνική οικονομία.

Συμπερασματικά, η Νέα Προγραμματική Περίοδος του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αναμένεται να είναι μια από τις προτεραιότητες όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές, είτε αυτοδύναμης μονοκομματικής, είτε συνεργασίας περισσοτέρων κομμάτων. Η κατά το συντομότερο δυνατό έναρξή της μόνο θετικό αντίκρυσμα μπορεί να έχει σε όλους, και ταυτόχρονα να προωθήσει το κυβερνητικό έργο. Ακόμα και στις πλέον ακραίες – απίθανες – καταστάσεις.

Άποψή μας είναι ότι τα νέα Προγράμματα θα είναι διαθέσιμα πολύ σύντομα μετά από τις εκλογές.