Έρχονται 5 road shows για τις τράπεζες: Οι άμυνες έναντι των κόκκινων δανείων και το κακό σενάριο

Επεκτείνεται η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ
12 Αυγούστου, 2022
Τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων από τις συστημικές τράπεζες
12 Αυγούστου, 2022
Δείτε τα όλα

Έρχονται 5 road shows για τις τράπεζες: Οι άμυνες έναντι των κόκκινων δανείων και το κακό σενάριο

12/08/2022

Σε μία αέναη προσπάθεια να “διαφημίσουν” χρηματιστηριακά το προϊόν τους αλλά και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών που εκπορεύονται από τη βαθιά ενεργειακή κρίση θα βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες από το Σεπτέμβριο. Γιατί, μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να τα πήγαν κάτι παραπάνω από καλά σε ότι αφορά τα αποτελέσματά τους αλλά και τον περιορισμό των κόκκινων δανείων, όμως το ενδεχόμενο νέων κόκκινων θα παραμείνει στην ατζέντα των ξένων επενδυτών στα road shows και τα συνέδρια που θα ξεκινήσουν σε έναν μήνα από τώρα. 

Ποιες θα είναι οι συναντήσεις των ελληνικών τραπεζών με τους ξένους

Η αυλαία ανοίγει στις 7 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman  Sachs και ακολουθεί στις 20 Σεπτεμβρίου επίσης στο Λονδίνο το έταιρο συνέδριο της BofA Merrill Lynch. Στις 5 Οκτωβρίου η Wood έχει καλέσει τις ελληνικές τράπεζες στη Νέα Υόρκη, στις 22 Νοεμβρίου η BofA θα πραγματοποιήσει χρηματοπιστωτικό συνέδριο ευρωπαϊκού χαρακτήρα εεπίσης στο Λονδίνο ενώ στις 28 και 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου επίσης στο Λονδίνο.

Κρίσιμο θέμα στην ατζέντα η περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν νέα κόκκινα δάνεια μολονότι σε όλες τις παρουσιάσεις του τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σημειώνουν πως δεν υπάρχουν παρόμοιες ενδείξεις.

Γιατί δεν θα κοκκινήσουν τα δάνεια

Οι λόγοι  για τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες “ξορκίζουν” το κακό πάντως έχει υπόβαθρο και δίδει σημαντική αισιοδοξία για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον. Οπως εξηγούν τραπεζικοί παράγοντες οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις  έχουν ασφαλώς  τους κινδύνους τους καθώς είναι πολύ διαφορετικό η τρέχουσα διεθνής κρίση να κρατήσει ακόμη έξι μήνες και εντελώς διαφορετικό να παραταθεί για δύο έτη.

Η διαφορετικότητα των ελληνικών τραπεζών έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών με τις οποίες  άλλωστε μπορούν να συγκριθούν ως προς το θέμα των κόκκινων δανείων είναι:

– Παρατηρείται ιστορικό υψηλών καταθέσεων σε όλη τη διάρκεια της νέας κρίσης που αποτελεί μαξιλλάρι για τις κινήσεις των δανειοληπτών αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι αυξημένες καταθέσεις αφορούν τόσο τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις.

– Ο νέος δανεισμός είναι εξαιρετικά λελογισμένος και με πολύ αυστηρά κριτήρια. Οι δανειολήπτες ειδικά οι επιχειρηματίες προέρχονται από μια υπερδωδεκαετή κρίση και με τίποτα δεν ρισκάρουν να πάθουν τα ίδια δηλαδή να εισέλθουν εκ νέου σε μαύρες λίστες και να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν εργασίες. Επομένως θα είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο της διαχείρισης.

– Η πιστωτική επέκταση είναι πολύ σημαντική και στηρίζεται στην ισχυρή ανάπτυξη εργασιών των δανειοληπτών. Μόνον το δεύτερο τρίμηνο οι τράπεζες χορήγησαν 1 δισ. ευρώ η κάθε μία.

-Τέλος οι τράπεζες έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους με πολύ κόπο και μεγάλο κόστος και είναι πολύ αυστηρές στην προσμέτρηση των κινδύνων

Ποιο είναι το κακό σενάριο

Πάνω σε αυτό το υπόβαθρο οι τράπεζες χτίζουν τη διαλεκτική τους προετοιμαζόμενες για τα road shows του Σεπτεμβρίου και τις διαφορές τους με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Και όλο αυτό το story είναι υπαρκτό υπό την προύπόθεση η ενεργειακή κρίση να μην κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αντίθετη  περίπτωση  οι τράπεζες δεν θα  συνεχίσουν να εκτιμούν πως δεν πρόκειται να αποκτήσουν νέα κόκκινα δάνεια. Οπως και να έχει πάντως  αυτά, δεν θα είναι κατά την τρέχουσα χρονιά υψηλότερα του 10% των νέων δανείων που χορηγήθηκαν.

Πηγή: Ναυτεμπορική