Ερχεται νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την καινοτομία
20 Νοεμβρίου, 2024Με 4 e-εργαλεία και ΔΕΟΣ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
27 Νοεμβρίου, 202427/11/2024
Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «ανοίγει» για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το ΥΠΕΘΟ απέστειλε πρόσκληση για συμπλήρωση Νέα δράση του ΥΠΑΑΤ με ποσοστό ενίσχυσης έως και 70% για δικαιούχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Επιδότηση έως και 70% μπορούν να λάβουν οι γεωργοί που θα επενδύσουν σε θερμοκήπια, δικτυοκήπια, λοιπά μόνιμα προσπελάσιμα στέγαστρα φυτικής παραγωγής τύπου τολ με μεταλλικό σκελετό και θαλάμους μανιταριών.
Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το πρόγραμμα «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής», συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήδη το πρόγραμμα έχει τεθεί σε καθεστώς προδημοσίευσης και με τη λήψη της έγκρισης θα ακολουθήσει η προκήρυξή του για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα συμβάλλει στον ειδικό στόχο «Ενίσχυση του προσανατολισμού στην αγορά και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εστίασης στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην ψηφιοποίηση».
Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το 2024. Συνεπώς, τόσο για τα νομικά πρόσωπα που κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση όσο και για τα φυσικά πρόσωπα η αίτηση στήριξης συντάσσεται λαμβάνοντας ως υφιστάμενη κατάσταση της γεωργικής εκμετάλλευσης τις καλλιέργειες και εκτροφές που έχουν δηλωθεί σε παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των επενδύσεων ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης.
Δυνητικοί δικαιούχοι
Δικαιούχοι ή τελικοί αποδέκτες της δράσης θα είναι φυσικά, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών). Ειδικότερα:
Α. Τα υποψήφια φυσικά πρόσωπα πρέπει:
– Να είναι ενήλικα, έως 60 ετών, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (νόμος 3874/2010 – Α’ 151) ως επαγγελματίες αγρότες, ως νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες ή ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.
– Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2024.
– Να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερα.
– Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενα από οποιοδήποτε Ταμείο του εσωτερικού ή του εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας του άρθρου 37 του νόμου 3996/2011 και του άρθρου 5, παρ. γ’ του νόμου 1287/1982.
Β. Τα υποψήφια νομικά πρόσωπα του Εμπορικού Δικαίου, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης, πρέπει:
– Να έχουν στο καταστατικό τους ως δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και να είναι εγγεγραμμένα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
– Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
– Να έχουν διάρκεια τουλάχιστον έως τις 31/12/2034. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει, πρέπει να οριστεί ή να ανανεωθεί πριν από την υποβολή της αίτησης στήριξης.
– Να προσκομίσουν ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας.
Γ. Τα υποψήφια συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών), κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης, πρέπει:
– Να είναι εγγεγραμμένα και ενήμερα στο οικείο μητρώο, εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται.
– Έχουν διακριτή λογιστική διαχείριση στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου.
– Να εμφανίζουν κατά τις τρεις προηγούμενες χρήσεις από το έτος υποβολής:
α) κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και
β) μέσο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ. Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται τα συλλογικά σχήματα που συστάθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2022 και μετά.
– Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα. Στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου, τότε η υποχρέωση αφορά το νομικό πρόσωπο στο οποίο υπάγεται.
– Να προσκομίσουν ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας. Στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου, τότε η υποχρέωση αφορά το νομικό πρόσωπο στο οποίο υπάγεται.
– Να έχουν εξουσιοδοτήσει ένα φυσικό πρόσωπο προκειμένου να λειτουργεί ως υπεύθυνος υλοποίησης για τους σκοπούς του προγράμματος
Δ. Για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των φυσικών προσώπων, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης ισχύουν τα εξής:
– Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του έτους 2024.
– Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τα 8.000 ευρώ, σύμφωνα με την ανωτέρω Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης.
– Να πληρούν τα κοινοτικά πρότυπα που τις αφορούν, με εξαίρεση τις εκμεταλλεύσεις των νέων γεωργών που εγκαθίστανται για πρώτη φορά και λαμβάνουν προθεσμία συμμόρφωσης.
Τα παραπάνω πρέπει να ισχύουν και στην περίπτωση όπου νομικό πρόσωπο κατέχει γεωργική εκμετάλλευση κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης.
Επιλέξιμες επενδύσεις
Στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση επενδύσεις περιλαμβάνονται η ανέγερση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός προσπελάσιμων στεγάστρων:
– Θερμοκηπίων και κλειστών θαλάμων καλλιέργειας μανιταριών της Υ.Α. 2243/333582/27.11.2020 (Β’ 5432).
– Δικτυοκηπίων της ΚΥΑ 2244/333595/9-12-2020 (Β’ 5430)
– Εγκαταστάσεων φυτικής παραγωγής τύπου υψηλού τολ, ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων και ειδικότερα πολλαπλών τοξωτών και πολλαπλών τροποποιημένων τοξωτών με σιδερένιο σκελετό διατομής τουλάχιστον Φ33 και πάχους τουλάχιστον δύο χιλιοστών.
Ενισχύονται επίσης κατασκευές και αγορά γης για την εξυπηρέτηση των κατασκευών της ανωτέρω παρ. 5.1 και ιδίως:
– Αποθήκες και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι.
– Εγκαταστάσεις προετοιμασίας προϊόντων για πρώτη πώληση, όπως ψυγεία, διαλογητήρια, πλυντήρια κ.ά.
– Περίφραξη και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, εφόσον υλοποιούνται για την εξυπηρέτηση επενδύσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
– Αγορά γης για την εγκατάσταση των επιλέξιμων κατασκευών και μέχρι 10% επί των επιλέξιμων δαπανών.
– Προκατασκευασμένοι οικίσκοι φιλοξενίας εργατών, συνολικού εμβαδού έως 50 τ.μ. και ανώτατου κόστους έως 300 ευρώ ανά τ.μ.
– Κάθε είδους ομβροδεξαμενή (πλαστική, τσιμεντένια, μεταλλική κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι η πλήρωσή τους γίνεται με όμβρια ύδατα της απορροής των εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης.
– Κάθε άλλη κτιριακή υποδομή και κατασκευή που τεκμηριώνεται ως απαραίτητη.
– Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
Στο πλαίσιο των παραπάνω επιλέξιμων δαπανών, ενισχύονται:
– Ο εξοπλισμός που ενσωματώνεται στις κατασκευές, όπως υδροπονικά συστήματα, συστήματα θέρμανσης και ψύξης, συστήματα σκίασης,
αυτοματισμοί, φίλτρα, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.
– Ο εξοπλισμός φυτικής παραγωγής και παραγωγής μανιταριών, όπως μηχανήματα προετοιμασίας εδάφους, σποράς, μεταφύτευσης, συλλογής, φυτοπροστασίας, υδρονέφωσης, μικροί γεωργικοί ελκυστήρες (ηλεκτρικοί και συμβατικοί), αισθητήρες κ.ο.κ.
– Οι δαπάνες που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και μέχρι 30% (αθροιστικά) επί των επιλέξιμων δαπανών, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των εγκαταστάσεων.
– Γενικές δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται δαπάνες λήψης υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
Μη επιλέξιμες δαπάνες
Όπως αναφέρεται στην προδημοσίευση του προγράμματος, δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες ΦΠΑ, φόρων και τελών, απλής αντικατάστασης, απόκτησης μεταχειρισμένων επενδυτικών αγαθών, εργασιών και υλικών συντηρήσεων, ενοικίασης και συντήρησης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, αγοράς δικαιωμάτων, αγοράς αναλωσίμων, αγοράς εργαλείων, σύνδεσης με δίκτυα, χρηματοοικονομικών εξόδων, οι δαπάνες που δεν δύναται να επαληθευτούν, οι δαπάνες αυτοτιμολόγησης / αυτοπαράδοσης κ.ο.κ.
Επίσης, δεν είναι επιλέξιμες οι επενδύσεις συλλογικών σχημάτων για τις οποίες έχει εγκριθεί ενίσχυση από το οικείο τομεακό πρόγραμμα.
Ένταση στήριξης
Όσον αφορά τη στήριξη υπό μορφή επιχορήγησης, η ένταση στήριξης ανά επενδυτική δαπάνη διαμορφώνεται ως ακολούθως:
Α. Ένταση στήριξης έως 50% για τις ακόλουθες κατηγορίες:
– Δαπάνες θερμοκηπίων, δικτυοκηπίων, κλειστών θαλάμων μανιταριών, στεγάστρων φυτικής παραγωγής τύπου υψηλού τολ και συνοδών, ως προς τις ανωτέρω εγκαταστάσεις, κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευών.
– Εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση της παραγωγής εντός των ανωτέρω κατασκευών, όπως συστήματα θέρμανσης, δροσισμού, σκίασης, εξαερισμού, λίπανσης, λοιπά μηχανήματα καλλιέργειας, συλλογής, καταστροφής υπολειμμάτων κ.ο.κ.
– Δαπάνες που σχετίζονται με τη μείωση χρήσης αρδευτικού νερού, όπως ομβροδεξαμενές που πληρούνται από όμβρια ύδατα απορροής των εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης, που ως ποσοστό αντιπροσωπεύουν μέχρι το 20% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
– Χώροι διαμονής και εξυπηρέτησης προσωπικού.
– Αγορά της απαραίτητης γης για την εγκατάσταση των επιλέξιμων κατασκευών για ποσό που δεν υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.
– Περίφραξη και διαμόρφωση του χώρου των επενδύσεων.
– Θερμικοί και υβριδικοί γεωργικοί ελκυστήρες και παρελκόμενά τους για την εξυπηρέτηση της παραγωγής εντός των επιλέξιμων κατασκευών.
– Θερμικά και υβριδικά αυτοκινούμενα οχήματα για την εξυπηρέτηση της παραγωγής εντός των επιλέξιμων κατασκευών.
– Δαπάνες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για την κατανάλωση εντός της εκμετάλλευσης, που ως ποσοστό αντιπροσωπεύουν μέχρι το 30% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
– Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρονικού υπολογιστή και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου.
– Λοιπές δαπάνες που δεν προσδιορίζονται αλλού.
Β. Ένταση στήριξης έως 60% για τις ακόλουθες κατηγορίες:
– Εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής, όπως ο εξοπλισμός άσκησης γεωργίας ακριβείας εντός των επιλέξιμων κατασκευών. Ο εξοπλισμός που χαρακτηρίζεται ως τεχνολογίας αιχμής θα προσδιορισθεί στην οικεία προκήρυξη-πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος.
– Συστήματα υδροπονίας/αεροπονίας.
– Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκινούμενα μηχανήματα (ελκυστήρες, μηχανές συλλογής κ.ο.κ.).
Επιπλέον των παραπάνω, σε επενδύσεις που υλοποιούνται από γεωργούς νεαρής ηλικίας προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει το 70%.
Για επενδύσεις που υλοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, επίσης υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει το 70%.
Στη Θεσσαλία, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στον Δήμο Δομοκού προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι η τελική ένταση στήριξης δεν υπερβαίνει το 65%.
Στις ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (περιοχές απολιγνιτοποίησης) η ένταση στήριξης προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, επίσης υπό την προϋπόθεση ότι η τελική ένταση στήριξης δεν υπερβαίνει το 65%.
Τα κριτήρια επιλογής
Η υποβολή αίτησης στήριξης δεν δημιουργεί στο Ελληνικό Δημόσιο την υποχρέωση έγκρισής της. Το μέτρο είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή κάθε αίτηση βαθμολογείται ύστερα από αξιολόγηση και κατατάσσεται σύμφωνα με τη βαθμολογία της. Στην περίπτωση μη επάρκειας πόρων εγκρίνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις απορρίπτονται.
Στα κριτήρια επιλογής (βαθμολόγησης) μπορούν να περιλαμβάνονται:
– Η ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού.
– Η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αγροτών.
– Η συνέργεια με την παρέμβαση της πρώτης εγκατάστασης γεωργών νεαρής ηλικίας και της συμπληρωματικής ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας.
– Η ηλικία εν δυνάμει δικαιούχου, με προτεραιότητα στους νεαρότερους εν δυνάμει δικαιούχους.
– Για τα νομικά πρόσωπα, η προέλευση των ακαθάριστων εσόδων και η ιδιότητα του κατόχου γεωργικής εκμετάλλευσης.
– Η αναλογία ύψους προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου με την τυπική απόδοση υφιστάμενης εκμετάλλευσης.
– Η χρηματοοικονομική ικανότητα υποψηφίου.
– Η αξιοποίηση εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής (π.χ. υδροπονία, αεροπονία, αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση, γεωργία ακριβείας).
– Φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις, όπως ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση αυτοκινούμενων οχημάτων κ.ο.κ.
– Η παραγωγή προϊόντων με ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας.
– Το εκπαιδευτικό επίπεδο και η επαγγελματική εμπειρία υποψηφίου ή νόμιμου εκπροσώπου του.
Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Προτεραιότητα, ωστόσο, δίνεται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, στα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, καθώς επίσης σε ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και σε περιοχές απολιγνιτοποίησης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, περιοχή Μεγαλόπολης).
Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με σχετική απόφαση. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να υποβάλει ή να συμμετέχει (ως μέτοχος/μέλος νομικού προσώπου ή ως μέλος συλλογικού σχήματος) μόνο με μία αίτηση στήριξης. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (OΠΣΚΕ) στον δικτυακό τόπο www.opske.gr. Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση και βαθμολόγηση της κάθε αίτησης. Οι αιτήσεις κατατάσσονται κατά απόλυτη φθίνουσα σειρά, βάσει κριτηρίων επιλογής και επιλέγονται για στήριξη όσες καλύπτονται από τις διαθέσιμες πιστώσεις.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr