Εγγυητικές για τους αγρότες μέσω του Παρακαταθηκών

Παράταση της υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ»
12 Μαΐου, 2017
Α. Χαρίτσης: Έρχονται αναπτυξιακά αντίμετρα σε τομείς που διαχειρίζεται το υπ. Οικονομίας
15 Μαΐου, 2017
Δείτε τα όλα

Εγγυητικές για τους αγρότες μέσω του Παρακαταθηκών

[:el]12/5/2017

Δημιουργείται «Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός» για τις προκαταβολές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων στους αγρότες/κτηνοτρόφους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να ενταχθούν στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, φέρεται ότι επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των δικαιούχων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό non paper, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του δ.σ. Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η πρόθεση του ΥπΑΑΤ να προχωρήσει στην υπογραφή σχετικής σύμβασης με το ταμείο, η οποία θα προβλέπει την εφαρμογή «Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού».

Αξίζει να επισημανθεί ότι με βάση τα προβλεπόμενα για τα σχέδια βελτίωσης αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα του ΠΑΑ προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής από τον δικαιούχο, η οποία φθάνει μέχρι και το 50% της οικονομικής στήριξης του επενδυτικού σχεδίου.

Η λήψη προκαταβολής υπόκειται στη σύσταση τραπεζικής εγγύησης ή ισοδύναμης εγγύησης από τον δικαιούχο που αντιστοιχεί στο 100% του ποσού της αιτούμενης προκαταβολής.

Πλέον με τη σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και του ΥπΑΑΤ, την προκαταβολή θα την καταβάλει το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων απαλλάσσοντας τους αγρότες – δικαιούχους, τις αγροτικές επιχειρήσεις από έξοδα φακέλου αλλά και διευκολύνοντας αυτούς που αδυνατούσαν και αδυνατούν να λάβουν τραπεζική εγγυητική επιστολή.

Σύμφωνα με το κ. Κόκκαλη «ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός που θα εφαρμοστεί με την παραπάνω σύμβαση εί- ναι ένας νέος, καινοτόμος μηχανισμός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για παροχή ρευστότητας στους δικαιούχους του ΠΑΑ, χωρίς καταβολή εγγυητικής επιστολής, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα».

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω μέτρο επί της ουσίας αφορά σε «επέκταση» αντίστοιχης ευνοϊκής ρύθμισης που εφαρμόζεται σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Από πλευράς, πάντως, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει σχολιαστεί το εν λόγω ζήτημα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει η μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία στοχεύει στην αποτίμηση του χρηματοδοτικού κενού και στην ανάδειξη του εκτιμώμενου επιπέδου των δημόσιων επενδυτικών αναγκών ώστε να αποφευχθούν λαθεμένες πρακτικές του παρελθόντος που είχαν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]