Δεύτερος κύκλος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Χαρίτσης: To 2017 θα είναι χρονιά εκταμίευσης πόρων του ΕΣΠΑ
20 Ιουνίου, 2017
Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για κάθε χρέος και κάθε ακίνητο
23 Ιουνίου, 2017
Δείτε τα όλα

Δεύτερος κύκλος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

[:el]22/06/2017

Τα προγράμματα, προϋπολογισμού 140 εκατ., θα προκηρυχθούν στα τέλη Ιουλίου και θα πριμοδοτούν εξαγωγικές μμε

Στα τέλη Ιουλίου πρόκειται να προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα «ανοίξει» σε δύο φάσεις και συγκεκριμένα τον προσεχή Οκτώβριο και στις αρχές του 2018.

Αυτό ανακοίνωσε χθες μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) η ειδική γραμματέας διαχείρισης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο κύκλο, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να υπαχθούν και οι μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα υπάρχουν ειδικές ρήτρες προκειμένου να πριμοδοτούνται οι μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στον νέο κύκλο θα υπάρχει διαχωρισμός των επενδυτικών σχεδίων ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους.

Συγκεκριμένα, για όσα επενδυτικά σχέδια ο προϋπολογισμός τους κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως και 70.000 ευρώ, τα κριτήρια θα είναι λιγότερα σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια από 71.000 ευρώ έως και 350.000 ευρώ που θα είναι το ανώτατο όριο του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Ουσιαστικά, η διάκριση αυτή θα γίνει προκειμένου να προκρίνονται οι μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγαλύτερων, καθώς όπως προέκυψε, στις προτάσεις που κατατέθηκαν στον προηγούμενο κύκλο, ο μέσος όρος των επενδυτικών σχεδίων ήταν της τάξης των 55.000 ευρώ. Συνεπώς, φαίνεται ότι το πρόγραμμα είναι πιο προσαρμοσμένο για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η κα Φωτονιάτα ανακοίνωσε επίσης ότι στον νέο κύκλο ενισχύσεων θα πριμοδοτούνται και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το μπόνους μπορεί να είναι και της τάξης του 15%, φτάνοντας έτσι το ποσοστό ενίσχυσης για τις εξαγωγικές στο 60% έναντι του 45% που ισχύει για τους λοιπούς κλάδους.

Πρακτικά, όπως ανέφερε, το ποσοστό ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να ξεπεράσει και το 60%, καθώς οι εξαγωγικές επιδόσεις θα προσθέτουν 10% στα προβλεπόμενα ποσοστά ενίσχυσης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιπλέον 5%.

Αναφορικά με τα οριστικά αποτελέσματα των «επιλαχόντων» του πρώτου κύκλου, αυτά αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Η κα Φωτονιάτα ανήγγειλε επίσης την προκήρυξη μιας νέας δράσης ειδικά για τις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα ενισχύει τη συμμετοχή σε εκθέσεις και σε επιχειρηματικές αποστολές. Η δράση αυτή, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, θα ενεργοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου.

Πέραν των παραπάνω, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού βρίσκονται στην τελική φάση διαμόρφωσης των όρων για την προκήρυξη χρηματοδοτικού προγράμματος ύψους 120 εκατ. ευρώ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]