Αρχή της άρσης του χρηματοδοτικού «εμπάργκο» από την Κομισιόν με 150 εκατ. €

«Ηλεκτρονικό μάτι» από την εφορία στις καταθέσεις, μετοχές, μερίσματα, δάνεια και… ασφαλιστήρια συμβόλαια
19 Ιουνίου, 2015
Αρχίζει το «κούρεμα» στα δάνεια, αρχής γενομένης από τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες
19 Ιουνίου, 2015
Δείτε τα όλα

Αρχή της άρσης του χρηματοδοτικού «εμπάργκο» από την Κομισιόν με 150 εκατ. €

19/6/2015

Η Κομισιόν ήρε το χρηματοδοτικό εμπάργκο που είχε επιβάλλει στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων λόγω κρουσμάτων διαφθοράς και αποδεσμεύει 150 εκατ. € για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να ξεμπλοκάρει και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα υποβάλλονται αρχικά δύο αιτήματα πληρωμής έργων του προγράμματος της περιόδου 2007-2013 στην Ε.Ε. και αναμένεται να συνεχίσουν να υποβάλλονται αντίστοιχα αιτήματα.

Άμεσο αποτέλεσμα, έστω και μικρό, θα είναι η εισροή κεφαλαίων στη χώρα και η ενίσχυση της ρευστότητας.

Αρχικά το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2012, όταν μετά από ενδελεχή έρευνα (αποτέλεσμα σχετικών καταγγελιών) παρουσιάστηκαν κρούσματα διαφθοράς σε υπηρεσιακούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την αρνητική αξιολόγηση από τις εγχώριες και τις κοινοτικές ελεγκτικές Αρχές.

Φυσικό επακόλουθο ήταν η αναστολή των πληρωμών και η επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων.

Μετά από ενέργειες του Υπουργείου Οικονομίας και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Επίτροπο Walter Deffaa και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώθηκε η θετική αξιολόγηση Της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων στις 15.6.2015.

Αποτέλεσμα είναι η άρση της αναστολής πληρωμών, με άμεσο όφελος την αποδέσμευση σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες Ελλάδας και Ε.Ε.

Μετά από αυτή την εξέλιξη καθίσταται εφικτή η συμπερίληψη της Υπηρεσίας στους φορείς διαχείρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.