Από τη Στερεά Ελλάδα ξεκινάει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ από την η ΕΕ
15 Ιανουαρίου, 2016
ΕΣΠΑ: Χωρίς εγγυητική επιστολή η προκαταβολή στις επιχειρήσεις
18 Ιανουαρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Από τη Στερεά Ελλάδα ξεκινάει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

[:el]15/01/2016

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι προσκλήσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Και οι έξι αφορούν στη Στερεά Ελλάδα.
Οι πέντε προσκλήσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ και από αυτές οι δύο αφορούν δρόμους, κυρίως περιφερειακούς που συνδέονται με τα διευρωπαϊκά δίκτυα και οι άλλες τρεις αφορούν τον πολιτισμό σε συνδυασμό και με τον τουρισμό για δράσεις ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων. Η τελευταία πρόσκληση αφορά δράσεις που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε αστικές και περιαστικές περιοχές.

Στις συγκεκριμένες προσκλήσεις έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση τα υπουργεία που έχουν αρμοδιότητα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και 25 δήμοι από όλη τη Στερεά.

Σημειώνεται, ότι στο πακέτο των έργων που έχουν σχέση με δρόμους αναμένεται να ενταχθούν έργα τα οποία έρχονται από τα προηγούμενα προγράμματα, προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Το ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη Στερεά Ελλάδα είναι το μικρότερο περιφερειακό πρόγραμμα, συγκριτικά με τις άλλες περιφέρειες, καθώς στην κατανομή των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έπαιξε καθοριστικό ρόλο το ΑΕΠ, το οποίο παρουσιάζεται αυξημένο στη Στερεά Ελλάδα, λόγω της φιλοξενίας μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων στα όριά της με την Αττική, στη Βοιωτία και την Εύβοια.

Με δεδομένο λοιπόν την ουσιαστική έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τη δυνατότητα πραγματοποίησης των προς επιχορήγηση εργασιών στη Στερεά Ελλάδα, αναμένουμε άμεσα και τις προκηρύξεις, τόσο των τεσσάρων προδημοσιευμένων δράσεων, όσο και των δεκατριών ακόμα που εξήγγειλε η υπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη (Tα 13+1 προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020)[:]