Αύξηση 40% των κατασχετηρίων ζητά από τις Τράπεζες η Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Ασφυξία: 3 δισ. χρέη – 50.000 κατασχέσεις
5 Μαΐου, 2017
Έρχονται ενεργειακοί συνεταιρισμοί από ΟΤΑ
5 Μαΐου, 2017
Δείτε τα όλα

Αύξηση 40% των κατασχετηρίων ζητά από τις Τράπεζες η Αρχή Δημοσίων Εσόδων

[:el]05/05/2017

Την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων του Δημοσίου, που διέρχονται από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, από 1.300 ανά τράπεζα ανά ημέρα σε 1.800 ανά τράπεζα ανά ημέρα, (αύξηση 38,46%), έως τις 31 Ιουλίου, ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις Τράπεζες. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε χθες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) προς τα μέλη της σε συνέχεια της από 26 Απριλίου συνάντησης που είχε με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια ώρα πάντως που από το συγκεκριμένο έγγραφο προκύπτει αίτημα για αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων του Δημοσίου που διέρχονται από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ο διοικητής της Αρχής κ. Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. ανέφερε πως θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΕΤ για να περιοριστεί ο αριθμός των κατασχέσεων, ενώ υπενθύμισε ότι ηλεκτρονικές κατασχέσεις δεν γίνονται για χρέη έως 500 ευρώ. Ο ίδιος σημείωσε δε “πως μεγάλος αριθμός κατασχέσεων είναι άσφαιρες γιατί είμαστε τυφλοί, δεν ξέρουμε που έχει κάποιος λογαριασμό και τι υπόλοιπο έχει στον λογαριασμό του”.
 
Τι λέει η ΕΕΤ για το θέμα

Ήδη η ΕΕΤ έχει απαντήσει στην Αρχή ότι οι Τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο, δεδομένου του ότι δεν έχει υλοποιηθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών άρσεων των κατασχέσεων, όπως και του περιορισμού του ποσού της κατάσχεσης. Η ΕΕΤ έχει αντιπροτείνει την αύξηση κατά 300 των κατασχετηρίων την ημέρα, δηλαδή από τα 1.300 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ανά τράπεζα ανά ημέρα σε 1.500 ανά τράπεζα ανά ημέρα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι εφικτό. Για αυτό ζητά από τα μέλη της να τοποθετηθούν αν η συγκεκριμένη αύξηση είναι εφικτή να αντιμετωπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Τραπεζών.
 
Τι ζητά η ΑΑΔΕ για την απόδοση των μελλοντικών πιστώσεων

Εκτός από την αύξηση των κατασχετηρίων, η ΑΑΔΕ έθεσε επίσης το θέμα της απόδοσης των ποσών που πιστώνονται μετά τη δήλωση τρίτου, στους καταθετικούς λογαριασμούς που αναφέρονται σε αυτή, εφόσον η κατάσχεση αφορά και σε αυτές (τις μελλοντικές) πιστώσεις. Η ΑΑΔΕ, επί της ουσίας ζητά οι μελλοντικές πιστώσεις να αποδίδονται εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της πίστωσης.

Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με την ΕΕΤ επιβάρυνση των συστημάτων (οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν συστήματα καθημερινών “ροών” και να προχωρούν σε αποδόσεις ακόμη και πολύ μικρών ποσών) για αντίστοιχα μικρό όφελος. Και όχι μόνο αυτό. Παρόμοια συστήματα θα είναι έτοιμα για τις συστημικές τράπεζες στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Λόγω αυτών των προβλημάτων η ΕΕΤ, αντιπροτείνει η απόδοση των, μετά την υποβολή της δήλωσης τρίτου, πιστώσεων κάθε μήνα, να γίνεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του αμέσως επόμενου μήνα.

Το τι τελικά θα γίνει, με δεδομένο ότι η άλλη πρόταση της ΕΕΤ για αποδόσεις ανά τρίμηνο δεν έγινε αποδεκτή, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη οι Τράπεζες έως τις 10 Μαΐου θα πρέπει να απαντήσουν στην ΕΕΤ επί των αιτημάτων της ΑΑΔΕ και να την ενημερώσουν εάν είναι εφικτή η έναρξη των ανά μήνα αποδόσεων από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και εάν μέχρι τότε μπορεί να γίνει κάποια απόδοση, έστω και χωρίς κάποια αυτοματοποίηση, εντός του Αυγούστου, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα γίνουν κατασχέσεις.

Πηγή: Capital.gr[:]