120 εκατ. για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Σε εξωδικαστική ρύθμιση και τα "κόκκινα" αγροτικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου
28 Απριλίου, 2017
«Κοκκινίζουν» τα έξι στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια
3 Μαΐου, 2017
Δείτε τα όλα

120 εκατ. για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

[:el]28/04/2017

Προκηρύχθηκε το Μέτρο 4.2 – Στα 5 εκατ. το ανώτατο όριο επιλέξιμου προϋπολογισμού

Με στόχο την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού μικρομεσαίων επενδύσεων στον αγροτικό κλάδο, δημοσιεύθηκε χθες η προκήρυξη του Μέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο οποίο προβλέπεται μείωση του ανώτατου αιτούμενου και επιλέξιμου προϋπολογισμού από τα 10 εκατ. στα 5 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποτελεί στοχευμένη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες μικρομεσαίες επενδύσεις στο πρόγραμμα και να αποφευχθούν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτό της Βιολογικής Γεωργίας που «κόπηκαν» χιλιάδες υποψήφιοι λόγω υπερκάλυψης του προϋπολογισμού.

Το κονδύλι της δράσης 4.2.1. που αφορά τη Μεταποίηση και Εμπορία με τελικό προϊόν γεωργικό, ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ, με την ένταση ενίσχυσης να φθάνει έως 75% του αιτούμενου προϋπολογισμού ανάλογα με την κατηγοριοποίηση της Περιφέρειας. Τα ποσοστά που αντιστοιχούν στην κατηγοριοποίηση των Περιφερειών προσαυξά- νονται άπαξ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στην περίπτωση δράσεων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών στο πλαίσιο της δράσης.

Ως προς του δικαιούχους, ενισχύονται πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ ή Γ’ κατηγορίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τημορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δι- καίου και της κοινοπραξίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ξεκινά τη 16η Μαΐου 2017 και λήγει τη 18η Αυγούστου 2017. Όσον αφορά τη δράση 4.2.2 που αφορά τη Μεταποίηση σε μη γεωργικό προϊόν (ζυθοποιίες, αποστάγματα, εκκοκκιστήρια κ.λπ.) που αναμένεται να προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες, το κονδύλι δύναται να φθάσει τα 30 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις «μεγάλες» επενδύσεις, πέραν των 5 εκατ. ευρώ εντάσσονται στη δράση 4.2.3 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελ- ματίες αγρότες», η οποία δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη καθώς αποφασίστηκε να ενσωματωθεί στο Leader. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου σταδιακά, ως το τέλος του 2017, θα προκηρυχθούν και άλλα μέτρα και δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τα σχέδια βελτίωσης, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις του Leader, τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά, η βιολογική κτηνοτροφία, η μείωση της νιτρορύπανσης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τη μείωση του κόστους ρεύματος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Χαράλαμπος Κασίμης, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τα μέλη του δ.σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, θα υπάρξει υπερδέσμευση της τάξης του 10% από το μέτρο για τους νέους αγρότες, άρα θα διατεθούν επιπλέον 24 εκατ. ευρώ από τα 241 εκατ. που είναι ο προϋπολογισμός προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες αιτήσεις που υπάρχουν σε κάποιες περιφέρειες.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα σεμινάρια υποχρεωτικής κατάρτισης για νέους αγρότες, αρχής γενομένης από τους ενταγμένους στο σχετικό πρόγραμμα το 2014.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]