Το σχέδιο για τη στήριξη εργοδοτών και εργαζομένων μέχρι τον Αύγουστο

Ποιοι πληττόμενοι μένουν έξω από τα μέτρα στήριξης
8 Μαΐου, 2020
Λελογισμένες μειώσεις φόρων σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές
15 Μαΐου, 2020
Δείτε τα όλα

Το σχέδιο για τη στήριξη εργοδοτών και εργαζομένων μέχρι τον Αύγουστο

15/05/2020

Σχέδιο τριών συν ένα αξόνων εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει κατά τους προσεχείς, θερινούς μήνες  − δηλαδή το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2020− τις επιχειρήσεις και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα την καταναλωτική ζήτηση σε όλη την οικονομία.

Αυτό θα συντελεστεί μέσω μιας ευρείας “ομπρέλας” ενίσχυσης, όχι μόνο όσων επανέλθουν στην εργασία τους, αλλά και όσων παραμείνουν άνεργοι το ερχόμενο καλοκαίρι. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώτος άξονας του εν λόγω σχεδίου είναι η κρατική επιδότηση έως και 60% των αμοιβών όσων επανέλθουν στην εργασία τους. Κατά δεύτερον, σχεδιάζεται η (υπό όρους) επιδότηση όσων παραμείνουν στην ανεργία. Κατά τρίτον, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατάρτιση όσων δεν δικαιούνται κάποιο επίδομα ανεργίας. Ο τέταρτος άξονας, όπως έχει ήδη διαμηνύσει ο ΥΠΟΙΚ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέπει τη συνέχιση της καταβολής της αποζημίωσης του μηνιαίου ισοδυνάμου των 800 ευρώ (δηλαδή των 532 ευρώ) στις επιχειρήσεις οι οποίες θα μείνουν κλειστές, αλλά και στους εργαζομένους τους, οι συμβάσεις των οποίων θα παραμείνουν σε αναστολή, και κατά τους επόμενους μήνες.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται να εφαρμοστεί από τον επόμενο κιόλας μήνα, με “εμπροσθοφυλακή” τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίοι επλήγησαν πιο πολύ έως τώρα από την κρίση του κορονοϊού και η στήριξη των οποίων επείγει, από την άποψη ότι τυπικά από τον ερχόμενο μήνα ξεκινά η περίοδος των θερινών διακοπών. Στους προαναφερθέντες κλάδους απασχολούνται κοντά στους 600.000 εργαζομένους.

Ωστόσο, οι άξονες της στήριξης προς τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα αποτελέσουν “πιλότο” και για άλλους κλάδους, οι οποίοι θα δεχτούν − σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων στελεχών – την κρατική ενίσχυση, όπως οι μεταφορές και ο πολιτισμός.

Ως προς τη χρηματοδότηση των μέτρων του ερχόμενου τριμήνου, βασικός πυλώνας θα είναι το πρόγραμμα “SURE”, το οποίο έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να στηριχθεί, μέσω χαμηλότοκων δανείων, η απασχόληση, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Ελλάδα ίσως λάβει πολύ περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για επιδότηση κόστους εργασίας από το “SURE”.

Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμοι και κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ (400 εκατ. ευρώ έχει στη διάθεσή του ο ΟΑΕΔ), αλλά και εθνικοί πόροι (π.χ. ταμειακά διαθέσιμα έως 500 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ).

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω σχέδιο για την εστίαση και τον τουρισμό (το οποίο φέρεται να είναι πιο “ώριμο”, αλλά και πιο άμεσα επιτακτικό σε σχέση με το σχέδιο για τους άλλους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας) προβλέπει:

– Κρατική επιδότηση μέρους των μισθών όσων επιστρέψουν στη δουλειά

Βασικά, δύο σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης σε σχέση με τη μορφή της κρατικής επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας:

— Το πρώτο σενάριο προβλέπει την κρατική επιδότηση μέρους των τυχόν απωλειών (π.χ. του 50%) του μισθού όσων επανέλθουν στην εργασία τον Ιούνιο, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι θα το καταβάλει ο εργοδότης. Για παράδειγμα, αν προ κρίσης ο εργαζόμενος έπαιρνε 1.000 ευρώ και μετά την κρίση 500 ευρώ, το κράτος θα του έδινε επιπλέον 250 ευρώ.

— Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κρατική επιδότηση του 40% του μισθού (όχι των απωλειών του μισθού) που είχε ένας εργαζόμενος πριν από το ξέσπασμα της κορονο-κρίσης. Το υπόλοιπο 60% θα το καταβάλλει κανονικά ο εργοδότης. Για παράδειγμα, αν ο μισθός του εργαζομένου ήταν προ κρίσης 1.000 ευρώ, το κράτος θα επιδοτήσει τα 400 ευρώ και ο εργοδότης θα καταβάλει τα υπόλοιπα 600 ευρώ.

Αναλόγως (με βάση το καθένα από τα παραπάνω σενάρια) θα χρηματοδοτηθούν και οι εισφορές, με το κράτος να αναλαμβάνει το ποσοστό που αναλογεί στις αμοιβές που επιδοτεί από τη μία μεριά και τους εργοδότες και τους μισθωτούς να χρηματοδοτούν το κομμάτι του μισθού που πληρώνουν οι εργοδότες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών της αγοράς, πάνω από 70.000 εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό αναμένεται να απασχοληθούν φέτος το καλοκαίρι.

Συνεπώς, το κόστος από την κάλυψη των μισθών τους δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση (33 εκατ. ευρώ/μήνα), τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα “SURE”.

– Έκτακτη υπό όρους επιδότηση

Παράγοντες των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού εκτιμούν ότι περίπου έως και 320.000 (ιδίως εποχικοί) απασχολούμενοι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες το καλοκαίρι.

Προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν επείγον πρόβλημα επιβίωσης οι εν λόγω άνεργοι, η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή έκτακτων επιδομάτων ανεργίας (π.χ. μέσω της μείωσης έως και στο μισό των απαιτούμενων ενσήμων για τους εργαζομένους σε αυτούς τους κλάδους) σε όσους δεν δικαιούνται σχετική επιδότηση, αλλά και την παράταση της επιδότησης σε όσους ήδη τη λαμβάνουν ή την ελάμβαναν μέχρι πρότινος.

Σημειώνεται πως έχει θεσπιστεί η δίμηνη παράταση της επιδότησης των ανέργων της εστίασης και του τουρισμού-εστίασης για όσους έληξε τον Δεκέμβριο του 2019. Το κόστος από ενδεχόμενη επιδότηση των εν λόγω ανέργων για τους επόμενους τρεις μήνες εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ (ή 133 εκατ. ευρώ). Μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το κράτος και τις εισφορές εργοδοτών και ασφαλισμένων.

– Κατάρτιση στους μη δικαιούχους επιδομάτων

Εκτός από την επιδότηση μιας μερίδας ανέργων στην εστίαση και στον τουρισμό, η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα και την κατάρτιση μιας άλλης μερίδας.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται από αρμόδιους παράγοντες ότι θα μπορούσαν να καταρτιστούν κοντά στους 200.000 ανέργους, λαμβάνοντας το ποσό των 600 ευρώ/μήνα. Η κατάρτιση αυτή δεν θα ήταν μόνο θεωρητική, αλλά και πρακτική, δηλαδή σε ανάλογους εργασιακούς χώρους.

Το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος για τρεις μήνες θα μπορούσε να φτάσει τα 360 εκατ. ευρώ (ή 120 εκατ. ευρώ / μήνα) και να καλυφθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

– Αποζημιώσεις 532 ευρώ σε επιχειρήσεις και υπό αναστολή εργαζομένους

Όσες επιχειρήσεις (ατομικές, εταιρείες πλην Α.Ε.) παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους κατά τους θερινούς μήνες και απασχολούν έως 20 άτομα θα λάβουν (όπως συνέβη και κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο) αποζημίωση.

Η αποζημίωση θα αποτελέσει το μηνιαίο (ή ημερήσιο, ανάλογα με το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις κάθε κλάδου) ισοδύναμο του επιδόματος των 800 ευρώ, δηλαδή θα φτάσει τα 532 ευρώ. Επίσης, οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων οι οποίοι θα παραμείνουν σε αναστολή θα λάβουν και αυτοί το μηνιαίο (ή ημερήσιο) ισοδύναμο των 800 ευρώ, δηλαδή το ποσό των 532 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr