Ποιοι πληττόμενοι μένουν έξω από τα μέτρα στήριξης

Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τη Δράση «Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID-19»
8 Μαΐου, 2020
Το σχέδιο για τη στήριξη εργοδοτών και εργαζομένων μέχρι τον Αύγουστο
15 Μαΐου, 2020
Δείτε τα όλα

Ποιοι πληττόμενοι μένουν έξω από τα μέτρα στήριξης

08/05/2020

Στις πρώτες ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης από την πανδημία του κοροναϊού συμπεριλήφθηκε και η πρόβλεψη για αποζημίωση των επιχειρήσεων που έκλεισαν – βάσει διατάγματος – ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, με το ποσό των 800 €.

Μία μεγάλη λίστα Κωδικών Δραστηριότητας επιχειρήσεων που πλήττονταν ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου 2020 με την ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 55 Τεύχος Α’ και τις αποφάσεις Α.1072-5/2020. Ακολούθησαν νέες ανακοινώσεις για ακόμη περισσότερους ΚΑΔ, οι οποίοι επρόκειτο να προστεθούν στη λίστα αυτή, καθώς  και μία σειρά μέτρων ελάφρυνσης (όπως αναστολή σύμβασης των υπαλλήλων και πληρωμή επιδόματος από το κράτος, έκπτωση φόρων και εισφορών, αναστολή δόσεων ρύθμισης ή ενήμερων δανείων κλπ.).

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση της επιχείρησης (επιχειρηματία) με το ποσό των 800 €, ως μέτρο στήριξης κατά της πανδημίας του Covid-19.

Κι ενώ πολλές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση, ως δικαιούχοι, για την οικονομική αυτή στήριξη, είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Με την ΚΥΑ 39162 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1427 Τεύχος Β’ (16/04/2020) ορίστηκαν εκ νέου οι δικαιούχοι της στήριξης των 800 €, συμπεριλαμβάνοντας κάποιους ΚΑΔ ακόμα, αλλά και αφαιρώντας αρκετούς.

Παρακάτω δείτε τη λίστα με τους επιλέξιμους ΚΑΔ για τη στήριξη των 800 €.

Το ίδιο συνέβη και με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία οι επιχειρήσεις περίμεναν, για να πάρουν μία οικονομική και ταμειακή ανάσα, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Παρόλο που φάνηκε να διευρύνονται οι δικαιούχοι με την ανακοίνωση ότι θα συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις με έως 20 άτομα προσωπικό, ήρθε η ΓΔΟΥ 94, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1645 Τεύχος Β’ (03/05/2020) να μειώσει αισθητά τον αριθμό των δικαιούχων βάσει ΚΑΔ.

Παρακάτω δείτε τη λίστα με τους επιλέξιμους ΚΑΔ για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.