Λελογισμένες μειώσεις φόρων σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές

Το σχέδιο για τη στήριξη εργοδοτών και εργαζομένων μέχρι τον Αύγουστο
15 Μαΐου, 2020
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πώς θα την εισπράξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι τον Μάιο
15 Μαΐου, 2020
Δείτε τα όλα

Λελογισμένες μειώσεις φόρων σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές

15/05/2020

Τουρισμός και εστίαση αποτελούν του δύο  «πρωταγωνιστές» των ημερών αυτών ενόψει και των ανακοινώσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση  για τη στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων. Σημαντικό μέρος των μέτρων που εξετάζονται με ορισμένα από αυτά να έχουν σχεδόν «κλειδώσει» αφορά φορολογικές μειώσεις όπως:

  • Μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα που σερβίρονται, πιθανότατα στο 13% από 24% που είναι τώρα. Βασικός στόχος είναι η στήριξη του κλάδου της εστίασης καθώς παρά το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ωστόσο ο αριθμός των τραπεζιών θα είναι σημαντικά μειωμένος λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
  • Γενικότερη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11% από 13% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Στον τομέα του τουρισμού, εξετάζονται παράλληλα, η μείωση ή η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση) αλλά και η πιθανότητα (αν και μειωμένη) υπαγωγής στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις.  

Στο σκέλος των μεταφορών και ειδικότερα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές μελετάται το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 24% στο 13% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παράλληλα, μελετάται η δυνατότητα να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων, τα οποία είτε δεν θα λειτουργήσουν φέτος, είτε θα υπολειτουργήσουν, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως ανακαίνιση ή και αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων που διαθέτουν.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για τον τουρισμό, τις αεροπορικές μετακινήσεις και τη σταδιακή άρση των εσωτερικών συνοριακών περιορισμών. Η Επιτροπή θα ανακοινώσει όλες τις λεπτομέρειες για το υγειονομικό πρωτόκολλο της φετινής τουριστικής περιόδου, όπως μέτρα προστασίας στις πτήσεις και τρόπο πιστοποίησης υγείας των τουριστών που θέλουν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο του εγγράφου της Επιτροπής που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να χαθούν 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο.

Πηγή: Ναυτεμπορική