Τι ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους λόγω των έκτακτων μέτρων για τον Κορονοϊό

Ευελιξία στα κονδύλια του ΕΣΠΑ λόγω κοροναϊού ζήτησε ο Μητσοτάκης από την ΕΕ
20 Μαρτίου, 2020
«Πάγος» 75 ημερών στην εξόφληση επιταγών
27 Μαρτίου, 2020
Δείτε τα όλα

Τι ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους λόγω των έκτακτων μέτρων για τον Κορονοϊό

20/03/2020

Σε μία σειρά εξαγγελιών και έκτακτων μέτρων προχώρησε η κυβέρνηση λόγω του παγκοσμίου προβλήματος του κορονοϊού.  Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και μπορεί να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις παγκόσμιες και εγχώριες εξελίξεις.

Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία τους. Πρόκειται κυρίως για τα καταστήματα εστίασης και λιανικού εμπορίου, εξαιρουμένων των ειδών διατροφής και φαρμακείων. Επιπλέον, όλα τα ξενοδοχεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που οφείλουν να έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους.

Τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν αφορούν στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται άμεσα από την πανδημία του Κορονοϊού. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης.

Ποιους αφορούν και τι περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης:

Εργατικά και Ασφαλιστικά θέματα:

  1. Για το χρονικό διάστημα 11-03-2020 έως και 10-04-2020 ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να καταχωρεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων πριν την πραγματοποίησή τους, όπως:
  2. τροποποίηση της ώρας έναρξης ή λήξης του ωραρίου,
  3. αλλαγή της ημέρας ανάπαυσης εντός της εβδομάδας,
  • αλλαγή ημερήσιας βάρδιας λόγω απρόβλεπτων συνθηκών,
  1. εξατομικευμένη μεταβολή του χρόνου προσέλευσης στην εργασία, κ.λ.π.
  2. υπερεργασία και νόμιμη υπερωριακή απασχόληση.
  3. Δυνατότητα του εργοδότη να θέτει μονομερώς τους εργαζόμενους σε σύστημα εξ αποστάσεως εργασία:
    1. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 της Π.Ν.Π. της 11.3.2020 (ΦΕΚ Α’ 55), ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται, με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την εργασία του χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία στον τόπο εργασίας.
    2. Η κυριότερη μορφή της εξ αποστάσεως εργασίας είναι η τηλεργασία και στην εν λόγω περίπτωση η επιλογή αυτής της μορφής απασχόλησης αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, το οποίο του δίνει την εξουσία να ρυθμίζει όλα τα θέματα που ανάγονται στην οργάνωση και λειτουργία της επιχειρήσεώς του για την επίτευξη των σκοπών της.
  4. Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς εργαζόμενους, των οποίων τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας τους ή είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
  5. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι σε επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν προσωρινά την λειτουργίας τους θα λάβουν 800,00 ευρώ για το διάστημα από 15/3/2020 – 30/4/2020 και θα καταβληθεί στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου 2020. Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Επεκτείνεται η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε  1,4 εκατ. εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες. Η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν άλλες οφειλές.

Ωστόσο, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν στο προσωπικό τους τις νόμιμες αποδοχές τους μέχρι την ημέρα της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Ο εργοδότης υποχρεούται στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που όφειλε να καταβάλει ο ίδιος τις αποδοχές στο προσωπικό του.

  1. Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης εάν δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες.
  2. Οι απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν από 18.3.2020 σε όσες επιχειρήσεις ανεστάλη η λειτουργία τους θα είναι άκυρες. Συνεπώς, οι απολύσεις που έγιναν μέχρι και 17.03.2020 δεν αποτελούν τροχοπέδη για την ένταξη των εν λόγω επιχειρήσεων στη δέσμη των ανωτέρω μέτρων.
  3. Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο (2) ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.
  4. Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
  5. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
  6. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
  7. Η καταβολή του δώρου του Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους όμως λόγω των έκτακτων συνθηκών δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλουν σε μεταγενέστερο χρόνο, χωρίς κυρώσεις.

Προϋπόθεση αναστολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

Φορολογικά θέματα:

  1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά όμως, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Τα μέτρα είναι οριζόντια, καθώς αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας!

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι κάτωθι πληρωμές:

  • Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
  • Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
  • Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

  1. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες.

Τραπεζικά:

  1. Σε αναστολή καταβολής των δόσεων των άμεσα πληγέντων, κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη  θα προχωρήσουν για διάστημα τριών μηνών οι τράπεζες. Αφορά σε φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) με ενήμερα δάνεια, που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων, και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εξακολουθούν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση και τις εποπτικές αρχές και λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και το μετριασμό των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή τους. 

Προτεραιότητα, όπως εξηγεί η τραπεζική ένωση, θα δοθεί και δίνεται  για φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων, και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.

  1. Αναστολή καταβολής των δόσεων  κεφαλαίου (χρεωλύσια)  που οφείλονται από σήμερα  μέχρι,   τουλάχιστον, την  30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση (δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένοι ΚΑΔ).

Η πρωτοβουλία των τραπεζών, που έρχεται ως πρώτη “αντανακλαστική” κίνηση στις εκτεταμένες επιπτώσεις που δημιουργεί ο κορονοϊός στην ελληνική Οικονομία, θα συνδυαστεί και με κινήσεις που θα αναλάβουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει ότι οι τράπεζες προχωρούν σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τα οποία ξεκινούν με την αναστολή  καταβολής των δόσεων  κεφαλαίου (χρεωλύσια)  που οφείλονται.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019.  Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι θα καταβάλλονται κανονικά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την τράπεζα συνεργασίας τους, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Χρηματοδότηση:

  1. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ύψους 2 δις. ευρώ. Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν.
  2. Επιπλέον αυτών των 2 δισ. ευρώ, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο. θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση.
  3. Αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
  4. 6 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ενοίκια:

  1. Θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι οι μισθωτές θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

  1. Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

Σχετικά links: