Κορονοϊός: Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων αποζημίωσης μισθωτών και αναστολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρηματιών

«Κόφτες» και παγίδες στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
20 Μαρτίου, 2020
Κομισιόν: Παρατείνει τις προθεσμίες για αιτήσεις αγροτικών ενισχύσεων
20 Μαρτίου, 2020
Δείτε τα όλα

Κορονοϊός: Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων αποζημίωσης μισθωτών και αναστολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρηματιών

20/03/2020

Νέα δέσμη μέτρων, την τρίτη κατά σειρά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσια κοινής διυπουργικής συνέντευξης με τον ΥΠΟΙΚ, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον ΥΠΑΝ, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε σχέση με τον κορονοϊό.

Η σημερινή δέσμη επικεντρώθηκε στις αποζημιώσεις των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση αλλά και την αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών ευρύτερα  που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση. 

Είχε προηγηθεί η δέσμη μέτρων που αφορούσε ιδίως τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, την εξ αποστάσεως εργασίας κλπ. και έπειτα μία δεύτερη, η οποία αποτελούσε εξειδίκευση, εν μέρει της πρώτης.

Η τρίτη, λοιπόν, δέσμη μέτρων του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει 11 συνολικά μέτρα (ενώ μαζί με τις άλλες δύο δέσμες μέτρων φτάνουν συνολικά τα 25).

Πιο αναλυτικά τα μέτρα τα οποία αφορούν εργαζομένους, εργοδότες  και επαγγελματίες έχουν ως εξής:

  1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
  2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.
  3. “Αποζημίωση ειδικού σκοπού” ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.
  4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.
  5. Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου
  6. Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
  7. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
  8. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
  9. Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
  10. Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.
  11. Την καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

Πηγή: Capital.gr